Cenu Martina Porubjaka na festivalu Setkání Stretnutie získala slovenská herečka Jana Oľhová

Jana Oľhová si převzeala Cenu Martina Porubjaka. Foto: MDZ
ZLÍN – V pořadí 27. ročník česko-slovenského divadelního festivalu Setkání Stretnutie byl ve středu 24. května zahájen představením Slovenského národného divadla Pohreb alebo svadba – Čo skôr? Při této příležitosti zlínští divadelníci udělili i letos Cenu Martina Porubjaka, kterou obdržela výrazná herecká osobnost slovenského i českého uměleckého světa Jana Oľhová.

Cena Martina Porubjaka nese jméno slovenského dramaturga, dramatika, scenáristy, překladatele, divadelního a filmového režiséra. Uděluje se za umělecký přínos česko-slovenským vztahům na zlínském festivalu Setkání Stretnutie od roku 2016 a v minulosti ji získaly takové osobnosti, jako je Martin Huba, Bolek Polívka, Emília Vašáryová, Jan Antonín Pitínský, Milan Lasica nebo Miroslav Plešák.

Herečku Janu Oľhovou mohli čeští diváci vidět v řadě českých nebo i československých koprodukčních filmů. Zahrála si například ve filmech Želary, Bathory, Sedmero krkavců, Dům, Amnestie, Šarlatán, Světlonoc nebo Piargy. Na českém divadelním jevišti se v současné době objevuje v inscenaci Iokasté, která vznikla jako koprodukční česko-slovenský projekt.

Festival Setkání Stretnutie potrvá do neděle 28. května. Jeho hlavním cílem je upozornit na aktivní vztahy českých a slovenských divadel a divadelníků, ukázat výsledky spolupráce, iniciovat dialog české a slovenské divadelní kultury.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x