Cenu města Zlína za rok 2021 získají hned dvě osobnosti. Kdo to bude?

Foto: Lukáš Králíček
ZLÍN – Zastupitelé Zlína rozhodli o tom, kdo získá Cenu města Zlína za rok 2021. V tajném hlasování tentokrát zvolili hned dvě osobnosti, a sice bývalého středoškoského učitele češtiny a současného kronikáře města Zlína Bohumila Galáska a také podnikatele a zakladatele společnosti Tescoma Petra Chmelu.

Zastupitelé byli v hlasování o udělení Ceny města Zlína za rok 2021 velmi jednotní. V tajném hlasování rozhodli tak, že Cenu získaly obě navržené osobnosti. Panu Galáskovi i panu Chmelovi velmi gratuluji a těším se na osobní setkání při slavnostním předávání Ceny,“ vzkázal primátor města Zlína Jiří Korec.

Nositel Ceny města Zlína za rok 2021 Bohumil Galásek vychoval několik generací studentů zlínského gymnázia na Lesní čtvrti. Cenu města Zlína získá za vynikající pedagogickou činnost a významný přínos pro výchovu a vzdělávání mladé generace. Pro studenty je nezapomenutelným kantorem – svým laskavým přístupem a postojem v nich dokázal i v dobách komunistického režimu, který některá literní díla zatracoval, vzbudit lásku k dobré literatuře a být morální autoritou. V práci pro další generace nyní neúnavně pokračuje coby kronikář města Zlína a je také aktivním členem Komise pro názvosloví a místní orientaci Magistrátu města Zlína. V roce 2008 získal Ocenění pedagogických pracovníků Zlínského kraje.

Nositel ceny města Zlína za rok 2021 Petr Chmela spolu s Jiřím Vaculíkem vybudoval společnost Tescoma, která v roce 2022 oslaví 30. výročí od svého založení. Tescoma nyní prodává své výrobky ve více než 130 zemích světa, má na svém kontě přes 700 patentů a patří k velkým zaměstnavatelům v regionu. E-shop Tescomy funguje na bázi sociálního podnikání, kdy ho spravují handicapovaní lidé. Společnost také podporuje desítky neziskových projektů. V roce 2016 obdržel Petr Chmela od prezidenta České republiky Miloše Zemana vyznamenání za zásluhy, v roce 2017 se pak stal i vítězem prestižního ocenění EY Podnikatel roku 2016 České republiky.

Cenu města Zlína za rok 2020 získala lékařka Anna Gregorová, o rok dříve se nositelem Ceny stal restaurátor, vědec a akademický malíř František Makeš.

Cena města Zlína je každoročně udělována k 3. dubnu, tedy ke dni narození Tomáše Bati.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x