Cenu PRO AMICIS MUSAE letos získal režisér a básník Jan Antonín Pitínský

Jan Antonín Pitínský. Foto: Zlínský kraj
ZLÍN – Držitelem ceny PRO AMICIS MUSAE za rok 2023 se stal režisér, dramatik, spisovatel a básník Jan Antonín Pitínský. Ocenění za významný, dlouhodobý a podstatný přínos kulturnímu rozvoji regionu převzal ve středu 13. prosince ve zlínské Baťově vile z rukou představitelů kraje.

V našem kraji máme řadu pozoruhodných uměleckých osobností, které přispívají k dobrému jménu regionu a jeho kulturnímu rozvoji. Tímto oceněním dáváme najevo, že si jejich talentu a tvůrčí práce vážíme,“ řekl hejtman Radim Holiš.

Blahopřeji Janu Antonínu Pitínskému, který patří k absolutní inscenační špičce českého divadla, i všem dalším nominovaným osobnostem. Zaslouží si naše velké poděkování za svou uměleckou činnost, za originální nápady, rozsáhlé kulturní aktivity, tvořivost a hlavně za svoje nadšení pro věc,“ doplnila radní Zlínského kraje pro kulturu Zuzana Fišerová.

Zlínský rodák Jan Antonín Pitínský, vlastním jménem Zdeněk Petrželka, spolupracuje s několika českými i slovenskými divadelními scénami. Za své inscenace získal řadu ocenění doma i v zahraničí – Cenu Ministra kultury, Cenu A. Radoka, Dosky apod. I když režíruje v národních divadlech, neustále se vrací do Zlínského kraje – pravidelně spolupracuje se Slováckým divadlem v Uherském Hradišti i Městským divadlem Zlín.

Kromě Pitínského byl v letošním roce na ocenění PRO AMICIS MUSAE nominován výtvarník Milan Bouda, archeolog Luděk Galuška, výtvarník Zdeněk Hudeček, folklorista Zdeněk Platzer, bývalý starosta Holešova a propagátor kultury Rudolf Seifert, hudebník a pedagog Vladimír Schlimbach, hudebníci Zdeňka a Václav Vaculovičovi a ředitel Moravské gobelínové manufaktury ve Valašském Meziříčí Jan Timotej Strýček.

V minulosti se držiteli tohoto ocenění stali například herec Boleslav Polívka, etnograf Karel Pavlištík, akademický sochař Otmar Oliva, hudebník Jiří Pavlica nebo choreografka Ladislava Košíková.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x