Cenu Pro amicis musae získal letos Jiří Pavlica

Foto: Jiří Balát
ZLÍNSKÝ KRAJ - Cenu Pro amicis musae (Přátelům múz) za významný, dlouhodobý a podstatný přínos kulturnímu rozvoji regionu udělil v letošním roce Zlínský kraj hudebníkovi Jiřímu Pavlicovi. Ocenění předal hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek, který rovněž udělil Záslužné vyznamenání II. stupně in memoriam Jitce Šuranské, serveru Zlin.cz to oznámila Adéla Čuříková z tiskového oddělení krajského úřadu.

„Zlínský kraj cenu Pro amicis musae uděluje za skutečně významný přínos kultuře tohoto kraje a přínos Jiřího Pavlici je nezpochybnitelný. Proslavil svůj rodný kraj doma i za hranicemi naší republiky,“ sdělil hejtman Jiří Čunek.

Jiří Pavlica od roku 1970 působí jako houslista v souboru Hradišťan a od roku 1978 až do současnosti je uměleckým vedoucím souboru. Vedle koncertní činnosti s Hradišťanem se také orientuje na tvorbu pro divadlo, film, rozhlas a televizi. Vystupuje také v zahraničí a na festivalech a dalších kulturních projektech. Jiří Pavlica je držitelem zlatých desek, platinové desky a řady dalších ocenění (Řád Sv. Cyrila a Metoděje, pamětní medaile Senátu, Osobnost Zlínského kraje roku 2011 atd.). Kromě Hradišťanu se stále více uplatňuje i v oblasti volné soudobé tvorby pro velká symfonická tělesa.

Pro letošní rok bylo na ocenění Pro amicis musae nominováno celkem 8 osobností: Antonín Bařinka, Zdeňka Friedlová, Jiří Holík, Jiří Pavlica, Hana Pinkavová, Jaroslav Piškula a Blanka Rašticová. Dále byla nominována Jitka Šuranská, zpěvačka, houslistka, propagátorka moravského folkloru a laureátka hudební ceny Anděl 2017, která zemřela v roce 2019.

„Jitka Šuranská byla významnou umělkyní s neuvěřitelnou energií, její odchod je stále čerstvý a bolestný. Její umělecký přínos si zaslouží ocenění,“ doplnil hejtman Jiří Čunek, který rodině Jitky Šuranské předal Záslužné vyznamenání II. stupně.

Ceny Pro amicis musae uděluje Zlínský kraj pravidelně od roku 2005. O výsledcích rozhoduje Komise pro posouzení návrhů k udělení ceny jmenovaná k tomuto účelu Radou Zlínského kraje. V minulosti se držiteli tohoto ocenění stali například herec Boleslav Polívka, etnograf Karel Pavlištík, akademický sochař Otmar Oliva, spisovatel Josef Holcman nebo hudebnice Vlasta Grycová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x