Cenu ředitele převezme na úvod divadelní sezóny renomovaný scénograf

Jaroslav Čermák st. (vpravo). Foto: Marek Malůšek
ZLÍN – Novou divadelní sezónu zahajuje v Městském divadle Zlín každoročně slavnostní předání Ceny ředitele. Tu letošní předá principál divadla Petr Michálek renomovanému scénografovi Jaroslavu Čermákovi staršímu.

Předání ceny se uskuteční dnes 3. září před českou premiérou romantického dramatu Pýcha a předsudek, která zároveň otevře 25. ročník česko-slovenského divadelního festivalu Setkání Stretnutie.

Letos je to třicet let, kdy Jaroušek, jak mu všichni říkáme, připravil ve zlínském divadle svou první scénografii. Šlo o titul Píseň písní, což nemůže být náhoda. Jaroušek nemohl začít ničím jiným než milostnou poezií, plnou erotičnosti a podmanivé lyričnosti, která má jednu podstatnou vlastnost – zdánlivě prosté a jednoduché vyjadřovací prvky slouží silné výpovědi. To přesně je pro mne Jaroušek a jeho práce. Zlínské divadlo ovlivnil jako málokdo,” uvedl na adresu Jaroslava Čermáka ředitel divadla Petr Michálek.

Jaroslav Čermák st. začínal ve zlínském divadle jako kulisák a strojník, poté přešel do malírny jako umělecký malíř a kašér a před svým odchodem „na volnou nohu“ v roce 2008 byl více než 10 let šéfem výpravy. Jako scénograf je ve Zlíně podepsán pod téměř 60 inscenacemi ve Velkém sále, Studiu Z i klubové Dílně. Jedná se například o inscenace Marie Stuartovna, Král Lear, Hello, Dolly!, Kabaret nebo Malované na skle. Aktuálně jsou na repertoáru komedie Poprask na laguně a Poslední ze žhavých milenců s jeho výpravou.

V roce 1989 byl jednou z nejvýraznějších osobností revolučního dění na Zlínsku.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x