Cenu vévody z Edinburghu si převzalo sedmdesát studentů

foto: Zlínský kraj
ZLÍN – Baťův mrakodrap se stal dějištěm slavnostní ceremonie. Celkem 70 studentů z 9 škol ze Zlínského kraje zde obdrželo bronzové a stříbrné certifikáty Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu.

„S nástupem stále nových technologií se dnešní svět rychle mění. To s sebou přináší nutnost neustále se učit něco nového. Získávat nové dovednosti je klíčové jak pro osobní rozvoj, tak pro pracovní kariéru. A právě k všestrannému rozvoji mladých lidí skvěle přispívají aktivity, jako jsou ty, které poskytuje Nadace vévody z Edinburghu,“ říká Zuzana Fišerová, radní Zlínského kraje pro oblast školství.

Mezinárodní cena vévody z Edinburghu je ocenění pro žáky a studenty ve věku od 14 do 24 let. Jejím úkolem je motivovat a podporovat mladé lidi v osobním rozvoji. Účastníci se každý týden věnují aktivitám ve čtyřek oblastech – pohyb, dovednost, dobrovolnictví a expedice. Sami si stanovují cíle, kterých by chtěli dosáhnout, a v jejich plnění je podporují dobrovolní vedoucí.

Program má dohromady tři úrovně, které se liší délkou plnění. Ta nejkratší, bronzová, trvá 6 měsíců. Stříbrná potom 12 a zlatá 18 měsíců. Absolventi následně získají prestižní, mezinárodně uznávaný certifikát, který jim přináší výhodu nejen do profesního, ale také do osobního života.

Zlínský kraj je partnerem The Duke of Edinburghs International Award Czech Republic Foundation, tedy Obecně prospěšné společnosti vévody z Edinburghu, od roku 2019. Právě tehdy bylo uzavřeno memorandum o vzájemné spolupráci při podpoře volnočasových aktivit a pomoci získání dovedností pro budoucí život a kariéru mladých lidí.

Program v České republice podporuje řada významných osobností. Mezi nimi jsou například moderátorka Lejla Abbasová, herec a moderátor Marek Eben, rybář Jakub Vágner, cestovatel a novinář Dan Přibáň, módní návrhářka Klára Nademlýnská nebo lyžařka Šárka Strachová.

--> --> --> --> -->