Ceny města Zlína za rok 2019 a 2020 jsou u svých majitelů

Ceny města Zlína za rok 2019 a 2020 jsou u svých majitelů. Foto: TVS
ZLÍN - Světově známý restaurátor a biochemik František Makeš a uznávaná diabetoložka Anna Gregorová. To jsou další jména, která přibyla na seznam nositelů Ceny města Zlína.

Kvůli epidemii bylo slavnostní předání Ceny města Zlína za rok 2019 odloženo. Nakonec se uskutečnilo až letos. Vedení tak předalo ceny rovnou dvě. A to Františku Makešovi za rok 2019 a diabetoložce Anně Gregorové za rok 2020. Ta si přála pouze komorní setkání.

„Tou hlavní motivací byla celoživotní práce a její aktivní přístup, který právě v době covidu. Kdy se i nadále věnovala svým pacientům. A já jsem moc rád, že tyto osobnosti přibyly na ten seznam oceněných touto nejvyšší Cenou města Zlína. Myslím, že tam to své místo mají oprávněně,“ řekl primátor Zlína Jiří Korec.

Anna Gregorová pracovala na interním oddělení zlínské nemocnice až do roku 1993. Účastnila se vypracování prvního programu péče o diabetiky a také jeho zavádění do praxe. Aktuálně působí v ambulanci Dia Zlín. Hlavní ceremoniál pro Františka Makeše se uskutečnil už v obřadní síni radnice.

„Pan Makeš je významnou osobností v oblasti biochemie a kultury. Sice dlouhodobě žije mimo Českou republiku, ale ke Zlínu se hradě hlásí a má tady i rodinu. Pro nás to bylo velice zajímavé jméno, právě pro to, že je to člověk, který je světově známý tím, co dělá,“ uvedl Jiří Korec.

Objevil metody využití enzymů při restaurování a analýzách děl, získal patenty jejichž pomocí se podařilo odhalit mnoho padělků významných malířů. Je nositelem nejvyššího vyznamenání švédského krále, prezidenta Václava Havla a Ceny ministra zahraničních věcí. Ze zdravotních důvodů se bohužel nemohl ceremoniálu zúčastnit – proto si cenu převzal prostřednictvím svého synovce.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x