Červený krasavec paní Aleny. Na svůj vůz nedá dopustit

Alena Holeňáková se svým červeným krasavcem. Foto: zlin.cz
ZLÍN - Když se v záplavě moderních vozů objeví paní Alena Holeňáková z Hvozdné před jedním ze zlínských nákupních center, nemůže uniknout pozornosti kolemjdoucích. Její Škoda 110 pochází z poloviny 70. let minulého století a vzbuzuje zaslouženou pozornost. Takových vozů - nikoliv vypulírovaných veteránů - už po silnicích východu Moravy moc nejezdí.

Když zkušená řidička vyskočí od volantu, může prozradit pár podrobností, které zaujmou.

„Víte, zajímavé je, že tohle je vůz, který řídily prakticky výhradně ženy. Tedy moje maminka a já. Dokud jezdila ona, já jsem „sedlala“ ještě starší Škodu 1100, tuhle stodesítku jsem pak převzala a s manželem a dětmi jsme projezdili nejen celou Moravu, ale taky Slovensko, to byla a je naše oblíbená destinace. Jezdím dodnes, nedávno jsem si zase na dva roky udělala technickou a tak se těším, že budeme takhle hezky pokračovat,“ vypráví vitální dáma za volantem.

„Samozřejmě, že jde už docela o raritu, jezdí k nám řidiči starších vozů, nedávno třeba dokonce s oktávkou, která bude odhadem ještě tak o deset let starší, ale každý podobný automobil už vzbuzuje zaslouženou pozornost, vždycky jde o to, aby byl v dobrém technickém stavu, na to musíme dbát,“ připomíná šéf STK ve Vizovicích Radim Tománek.

Paní Alena připomíná, že jde o maximálně spolehlivý vůz. „Když je potřeba, nasadím na střechu ohrádku, kromě blízkých příbuzných svezlo tohle auto hodně důležité náklady, pochopitelně mimo jiné i kvas do pálenice,“ usmívá se zdatná řidička.

Je to až k nevíře, ale auto „mladé“ nějakých 45 let je opravdový držák. „Jistě, to mohu podepsat, nejdříve maminka a pak určitě více než třicet let já, jsme najezdily v „dámské škodověnce“ jistě přes 400 000 kilometrů,“ může se pochlubit s tím, že po jiném vozidle rozhodně netouží. A taky není na prodej.

„No jejda, zájemců byla už spousta, ale já to beru jako rodinné stříbro a na to se přece nesahá,“ dodává sympatická dáma.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x