Česnekobraní začalo. Voní půlka Martinic

foto: zlin.cz
MARTINICE - Loni to byl doslova hit. František Krajča vysázel v Martinicích u Holešova a pozval ke sklizni přímo z pole. Lidé se jen hrnuli, třebaže šla řeč o samosběru, bylo to třeba na rozdíl od klasiky o pár set metrů dál u Holešova poněkud jinak. Lidé přišli díky vyorávači prakticky k hotovému, zaplatili u improvizovaného stánku a měli nakoupeno. Tak se tu letos pěstuje aromatický česnek znovu, ale pravidla jsou přeci jen jiná.

Pane Františku, loni kilo za sto deset, co letos?

My jsme se rozhodli zůstat na stejné ceně jako před rokem, tehdy jsme měli obrovský zájem, což nás inspirovalo pro letošek, ale s cenou jsme nehýbali.

V čem je tedy zkraje sklizně novum?

Nového je leccos, třeba to, že jsme výměru plodiny zhruba zdvojnásobili. Ale novinkou je i to, že vyorávač sice česnek z půdy obnaží, ale pak už si lidé přesně podle klasiky samosběru vybírají sami z pole.

Co počasí, deště nejsou zrovna v přízni pěstitelů, že?

To opravdu ne, ale novým faktem je i to, že se vzhledem k jarním teplotám jako v jiných komoditách vše urychlilo a my přicházíme se samosběrem asi o deset dnů dříve.

V kolika odrůdách?

Škála je pestrá, jestli dobře počítám, tak v šesti. Bjetin, Štěpán, Rusinka, Sabagold, Therador a Dukát, zajímavé názvy, že.

Jistě, minule vám při sklizni kmitala celá rodina, letos taky?

Jasně, jsme v tom s celou rodinou až po uši, ale proč ne, vždyť jsme rodinná farma.

A coby renomovaný česnekář určitě poradíte, kde všude se česnek uplatní. A právě u vás v rodině…

Rozhodně platí že v polévkách, na klasických topinkách, ale i na chlebu s máslem, nebo třeba klobáskách. My jsme prostě česnekoví. A protože je česnek posilovačem imunity, tak mne těší, že jsme po celý rok zdraví.

Někdo říká, že česnek nevoní, co vy?

Já říkám, že voní, momentálně přes polovinu Martinic, nejvíce samozřejmě na poli. Prostě česnekobraní je tu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x