Cesta za štěstím s festivalem Culturea

Foto: Culturea
ZLÍN - Co mají společného Dánsko a Bhútán se štěstím a že stopování nemusí být tak hrozivé, jak se někdy může na první pohled zdát, se dozvěděli návštěvníci kulturně cestovatelského festivalu Culturea ve středu 12. dubna v prostředí kavárny 14|15 Baťova institutu ve Zlíně. Letošní 11. ročník festivalu, týkající se Dánska a Bhútánu, se nesl v duchu svého podtitulu „Cesta za štěstím“.

Festival odstartoval soutěží ve stavění lega, slavné stavebnice dánského původu. Dvoučlenné týmy měly za úkol postavit to, co si představují pod pojmem štěstí. Dále následoval blok přednášek.

Přednášky se mi líbily, byly zajímavé a vtipné. Bylo to také vystupujícími, kteří byli velmi přátelští a inspirativní,“ chválil si jeden z návštěvníků. Celým festivalem návštěvníky provázel proslulý český cestovatel a vášnivý stopař Slávek Král.

Cestovatel Rudolf Švaříček nejprve představil příchozím Bhútán prostřednictvím přednášky „Země štěstí, draků a falů“. Matěj Kovář pak posluchače přenesl svým povídáním o zkušenostech a zážitcích z Erasmu do Dánska. Mladý, ale přesto velmi zkušený stopař Šebestián Bok zaujal návštěvníky zase vyprávěním o své stopovací akci po Balkánu. Poté se slova ujaly dámy. Spisovatelka Kateřina Misíková vyprávěla o svém putování Dánskem v rámci přednášky „Dánskem pěšky“. Výkonná ředitelka české pobočky UNICEF Pavla Gomba se rozpovídala o krásách, ale i stinných stránkách, tajemného Bhútánu.

Sekci přednášek zakončili poutavým povídáním o 10denní stopovací akci po Evropě Marek Mlynář se svým kolegou z organizace X-Challenge. Právě stopování, doplňkové téma letošního ročníku festivalu, návštěvníky velmi zaujalo. „Dříve mě hodně zajímalo low cost cestování a chtěl jsem zkusit stopovat, ale nikoho jsem k sobě neměl. Přednášky mě namotivovaly někam vyrazit a klidně i sám,“ řekl jeden z účastníků.

Kromě přednášek mohli i sami návštěvníci prostřednictvím virtuální reality navštívit Dánsko, Bhútán či jakoukoli jinou zemi. Dále bylo možné ochutnat pokrmy typické pro bhútánskou a dánskou kuchyni. Bhútánské palačinky z pohankové mouky Khur-le a tradiční dánský chlebíček Smørrebrød s krevetami. Připraven byl také odpočinkový koutek, kde se promítal dokument Culturea týmu, který se vypravil stopem do Dánska. Návštěvníci mohli po celé odpoledne plnit výzvy z bucketlistu a tím se zapojit do slosování o ceny. A o zachování vzpomínek se postaral Culturea fotokoutek.

Culturea je cestovatelský festival pořádaný studenty Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Koná se pravidelně každý rok již od roku 2013. Každý ročník si dává Culturea za cíl představit dvě země, které jsou od sebe na první pohled zcela odlišné, ve skrytu jsou si však něčím velmi podobné. Tyto země pak nevšedním a jedinečným způsobem přibližuje návštěvníkům a tím přináší zážitky z poznání nových krajin přímo do ulic Zlína.

Festival Culturea není pouze o jednom jediném dni, během roku pořádali její členové i bohatý doprovodný program, jako byl například cestovatelský pub kvíz, speed dating se studenty z Erasmus+ nebo stopování do Dánska. Prostřednictvím sociálních sítí přináší také řadu zajímavých informací, tipy na cestování a sestřihy z proběhlých akcí. 

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x