Cestovatelé pokřtili knihu Expedice Z101. Jejich inspirací bylo legendární duo H+Z

Foto: MJVM
ZLÍN – Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně se v pondělí rozezněly zvuky afrických bubnů, které uvedly slavnostní křest nové knihy cestovatele Tomáše Vaňourka Expedice Z101. Akce se odehrála symbolicky před stříbrnou Tatrou 87 připomínající první cestu Hanzelky a Zikmunda.

Byli to právě tito legendární cestovatelé, kteří před lety inspirovali zrod Expedice Z101. Projekt dvou hlavních akterů, Tomáše Vaňourka a Lindy Piknerové, si vzal za cíl zopakovat cestu zmíněné dvojice H+Z a rozšířit ji.

Povznášející i děsivé zážitky z cest i setkání na nich, nepřeberné množství potíží i radostí a především stovky fotografií daly vzniknout výpravné publikaci, kterou vydalo nakladatelství Albatros s názvem Expedice Z101 Cestou Hanzelky a Zikmunda, africká etapa – Tunisko, Egypt, Súdán, ostrovy.

Ředitel Muzea jihovýchodní Moravy Pavel Hrubec před akcí řekl: „Expedice v roce 2021 odstartovala právě ze Zlína. A protože spolupráce expedice s naším muzeem před cestou i při ní byla pro zdar cesty dost významná, moc nás těší, že se stal Zlín i místem křtu první knihy z cest.“

Kniha je psána formou deníkových zápisků, které si Linda s Tomášem pečlivě vedli každý den, jak je k tomu ještě před startem expedice nabádal sám Miroslav Zikmund. „Teprve při zpracovávání materiálů pro knihu jsme zjistili, že máme přes 1 500 stran materiálu, takže jsme hodně krátili a vypouštěli. Na druhou stranu jsme si při té práci uvědomili, kolik fantastických zážitků máme za sebou,“ zmínil Tomáš Vaňourek.

Po křtu následovalo veřejné čtení z knihy. Pavel Vacek a Zdeněk Lambor, kteří na prknech Městského divadla Zlín ztvárnili ve hře Palubní deník Hanzelky a Zikmunda hlavní role, četli vybrané kapitoly ve stylových cestovatelských kostýmech H+Z.

Knihu lze v současnosti zakoupit i na recepci 14. budovy se speciálním bonusem: všechny výtisky, které jsou zde v prodeji, jsou opatřeny podpisem Tomáše Vaňourka.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x