Cestovní ruch ve Zlínském kraji se ve třetím čtvrtletí tohoto roku mírně zotavil, celková čísla ale dobrá nejsou

Ilustrační foto (Foto: Archiv CCRVM)
ZLÍNSKÝ KRAJ - Podle údajů vydaných Českým statistickým úřadem k výsledům cestovního ruchu za 3. čtvrtletí byla návštěvnost Zlínského kraje v tomto čtvrtletí srovnatelná se stejným obdobím předchozího roku, nicméně v součtu prvních devíti měsíců se jedná o pokles o takřka 30 %, což je obecný „covid -trend“ v rámci celé republiky, serveru Zlin.cz to řekl mluvčí Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Zdeněk Urbanovský.

Ve třetím čtvrtletí roku 2020 přijelo do hromadných ubytovacích zařízení ve Zlínském kraji 292 757 hostů, kteří zde strávili 943 910 přenocování. V případě počtu hostů to bylo o 3 % méně než v minulém roce, přičemž pokles počtu hostů je jednoznačně způsoben úbytkem hostů ze zahraničí. Těch přijelo o 51,3 % méně než vloni, zatímco počet tuzemských hostů se zvýšil o 5,5 %.

Mírně lepší než v minulém roce byl ve 3. čtvrtletí 2020 počet přenocování hostů v hromadných ubytovacích zařízeních. Celkový počet přenocování se zvýšil o 3,1 %, přestože u zahraničních hostů došlo ke snížení počtu přenocování o 47,5 %. Tento pokles byl kompenzován 9,6 % zvýšením přenocování rezidentů.

Při pohledu na prvních devět měsíců letošního roku se počet hostů i jejich přenocování snížil o necelých 30 %. Třetí čtvrtletí tedy alespoň částečně snížilo propad způsobený jarní vlnou koronaviru. Současná situace však nedává cestovnímu ruchu dobrý výhled na zlepšení stavu, naopak, lze očekávat další propad návštěvnosti.

„Potvrdil se předpoklad, že letní dovolené budou ve znamení pobytu lidí v tuzemsku. Zahraničních hostů dle očekávání výrazně ubylo, ale zvýšený počet tuzemců, zejména prodloužená délka jejich pobytu, vedl k tomu, že třetí čtvrtletí, tedy hlavní turistická sezona, proběhlo z hlediska počtu přenocování optimisticky. Průměrný počet dní strávený na Východní Moravě se prodloužil z 3,9 na 4,2 dne, což považujeme za uspokojivé číslo,“ konstatovala ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Petra Psotková.

Je podle ní nutné si však uvědomit, že propad cestovního ruchu za posledních devět měsíců je znatelný v rámci celé naší republiky, a s ohledem na aktuální podzimní druhou vlnu epidemie covid-19 se letos zcela jistě dočkáme dalšího propadu celého sektoru. Pro cestovní ruch a jeho další budoucnost je vyřešení koronavirové krize zcela zásadní. „Příští rok bude v tomto ohledu pro většinu podniků cestovního ruchu zlomový a my z pozice krajské organizace chceme být maximálně nápomocni k restartu v rámci našeho kraje. Proto se již nyní připravujeme na efektivní marketingovou podporu cestovního ruchu v našem kraji,“ dodala Petra Psotková. 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x