Chovatelský úspěch zlínské zoo! Narodilo se zde první mládě gaura indického

Foto: archiv Zoo Zlín
ZLÍN – Zlínská zoo hlásí další chovatelský úspěch! Poprvé se jí povedlo odchovat mládě gaura indického. Zoo Zlín je tak jedinou zoologickou zahradou v České republice, kde mohou návštěvníci největšího tura na světě vidět.

Vedle zlínské zoo chovají gaury indické pouze v deseti evropských institucích. O mimořádnosti odchovu svědčí i skutečnost, že za uplynulých 12 měsíců je právě zlínská samička jediné mládě, které se v evropských zoo narodilo. Na svět přišla v polovině února, chovatelé ji prozatím pojmenovali Doubravka. V budoucnu však pro ni zoo vybere oficiální indické jméno.

Podle všech pozorování dvouměsíční samička zdárně prospívá a je ve skvělé kondici. „Matka se o mládě příkladně stará, je velmi pečlivá. Porodní váhu telete chovatelé odhadli na 35 kg, nyní podle jejich odhadu samička váží již mezi 50 a 60 kg,“ uvedl zoolog Zdeněk Čech.

Nového člena také perfektně přijalo stádo. „Prvních 14 dní po porodu samice s mládětem strávila odděleně v malém venkovním výběhu, spojení se zbytkem stáda proběhlo právě zde,“ pokračoval Zdeněk Čech a dodal, že stádo včetně mláděte každý den vychází do rozlehlého venkovního výběhu v asijské oblasti zoo, kde jej mohou obdivovat i návštěvníci.

Gauři indičtí jsou obrovská a impozantní zvířata. Kohoutková výška u dospělých samců překračuje dva metry, samice jsou o něco menší. Hmotnost činí 700 až 1000 kilogramů, samci však mohou dosáhnout hmotnosti až jeden a půl tuny. Jsou to stádová zvířata s výraznou hierarchií, stádo vede dominantní samec. Mládě přichází na svět po desetiměsíční březosti samice. „V současné době je tele odkázané na mateřské mléko samice, začíná však už také ochutnávat stébélka trávy nebo sena,“ doplnil zoolog Čech.

Zoo Zlín rozběhla chov gaurů indických v roce 2019, kdy z indické Zoo Mysore získala 4 zvířata. Populace gaurů v evropských chovech čítá pouhých 32 jedinců. Získání čtyř mladých a nepříbuzných zvířat přímo z Indie je pro celý chovný program klíčové. Základ evropského chovu totiž pochází z dovozu gaurů na konci padesátých let minulého století. Zlínští dva samci a dvě samice tak znamenají po genetické stránce výjimečný přínos a pokus o znovuobnovení Evropského chovného programu.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x