Chris slavil dodatečně. Hřiby, meruňkovice a zlato ragbistů

Chris Geldmacher. Foto: zlin.cz
PROVODOV - Má pusu od ucha k uchu. Aby ne, u nás v Česku se čistokrevnému Jihoafričanovi Chrisu Geldmacherovi docela líbí. Je u nás, konkrétně v Provodově, s paní Hanou - rozenou Češkou - a synem Tomem už něco málo přes rok. A seznamuje se s věcmi, které jaksi v Johannesburgu nejsou k mání.

Už v lednu byl hodně překvapený bohatou sněhovou nadílkou. Ale i během roku a právě teď, kdy u nich začíná léto a u nás zima, na sympaťáka čekaly věci, které tedy občas „vykulí“ i domorodce.

Chris totiž zase, a to prakticky přesně v polovině listopadu, našel krásné zdravé mladé pravé hřiby.

„Někde jsem četl, že už by dávno neměly růst, takže zázraky se dějí, to jsme museli přijet z Afriky, aby vám hříbky rostly celoročně,“ smál se Chris.

Houby jsou obecně na jihu Afriky velikou vzácností.

„Pobyl jsem i v Rumunsku, tam jsem nenašel vůbec nic, u nás na jihu Afriky musíte mít hodně štěstí, abyste nějakou tu houbičku objevili,“ říká.

V Česku ho baví i jiné věci.

„Se synem Tomem, který hraje ragby za Zlín a studuje v Brně vysokou školu, jsme hodně prožívali u obrazovky mistrovství světa v ragby. Tady je jeho popularita třeba ve srovnání s hokejem poměrně nízká, i když si myslím, že jde nahoru, ale u nás jde o naprosto národní sport. Proto jsme nedávno měli tak obrovskou radost, když se nám povedlo získat světový titul,“ připomíná Chris.

Má také možnost srovnání, před pár týdny se vrátil z domova, kde pobyl několik měsíců.

„Je zajímavé, jak se všechno mění, u nás je například velmi nebezpečno, to byl i důvod, proč pracuji na dálku přes kontinenty, tady u vás je nádherně bezpečno. Ale když jsem srovnal ceny před rokem a dnes, tak se tu neuvěřitelně skokově zdražilo a žije se tu v tomto směru složitěji než u nás. Ještě, že máte tak báječnou meruňkovici,“ směje se, když dodatečně zapíjí úspěch svých krajanů na mistrovství světa ve Francii.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x