Chtějí odradit lidi od návštěv restaurací, říká manažerka

Chtějí odradit lidi od návštěv restaurací, říká manažerka. Foto: Bistrotéka Valachy
ZLÍN - Ve středu 20. října proběhla tisková konference, na které ministr zdravotnictví Adam Vojtěch informoval o nových vládních opatřeních proti šíření nemoci Covid-19. Hygienici budou mnohem častěji kontrolovat dodržování stanovených pravidel. Od posledního lockdownu se změnila hlavně odpovědnost za nedodržení podmínek a případný finanční postih.

Od 1. listopadu vejde v platnost nové opatření. Nově bude odpovědný za kontrolu certifikátů, tedy potvrzení o absolvování PCR nebo Antigenních testů anebo očkování jednotlivých návštěvníků zařízení, provozovatel. Uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Pokud by zákazník protestoval, může incident podle něj řešit hygiena, případně policie.

Zajímalo nás, jak to vnímají provozovatelé Bistrotéky Valachy ve zlínském obchodním domě.

Z dřívějška už máme zkušenost s tím, že jsme se hostů museli při příchodu ptát, jestli mají očkování nebo test. Pokud by zůstalo u této formy, nevidíme v tom problém, nebyla to velká komplikace,“ řekla Martina Žáčková, manažerka Bistrotéky Valachy Zlín.

Kontrola dokumentů o očkování nebo testu by podle ní měla dopad na rychlost obsluhy a navíc pochybuje o tom, že má takové opatření oporu v v zákoně. Takže očekává, že to bude mít ještě další vývoj. A zatím vyčkává na upřesnění. Až pak bude podnikat konkrétní kroky a přípravy.

„Každopádně ale nejsme s chystanými restrikcemi srozumění. Nechápeme, proč míří jen a právě na nás. Vnímáme to tak, že je skrytým cílem odradit lidi od návštěv restaurací, což logicky nastane, ale nevidíme k tomu racionální opodstatnění. Ještě jsme se ani nedostali ze ztrát po lockdownech a už abychom se chystali na další problémy. Očekávali bychom, že s debatou o nových nařízeních se budou rovnou řešit i kompenzace, “ shrnula Martina Žáčková, manažerka Bistrotéky Valachy Zlín.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x