Chystá se poslední fáze oprav zámku Vsetín

foto: Zlínský kraj
VSETÍN – Celková revitalizace zámku Vsetín by mohla být dokončena už za dva roky. Poslední stavební úpravy v hodnotě 26 milionů korun chystá krajská příspěvková organizace Muzeum regionu Valašsko, která má na zámku své sídlo.

Krajem zřizované Muzeum regionu Valašsko chystá stavební úpravy zámku Vsetín. Ty by završily jeho celkovou obnovu. V plánu je renovace fasády, revitalizace okapového systému a řada přijde také na vnitřní a vnější dveře. Počítá se také s vybudováním výtahu v atriu zámku. Ten by umožnil snadnější a bezpečnější manipulace se sbírkovými předměty. Hlavně by ale zpřístupnil expozice imobilním návštěvníkům.

Tento projekt je dlouhodobě připravovaný k realizaci. Už je zpracována projektová dokumentace a vydána potřebná povolení. Projekt je plánován k předložení do připravované výzvy Integrovaného regionálního operačního programu z oblasti kultury v rámci nového programového období 2021–2027. Ta má být vyhlášena letos v říjnu,“ informovala radní Zlínského kraje pro kulturu a školství Zuzana Fišerová.

Celkové náklady na realizaci projektu jsou vyčísleny na 26,3 milionu korun. Muzeum regionu Valašsko předpokládá, že výše dotace Integrovaného regionálního operačního programu, tedy IROP, by mohla činit 85 procent. Částka 22,355 milionu korun by tak byla velkou pomocí. Zbývající část nákladů by potom uhradilo již zmíněné muzeum a Zlínský kraj.

Pokud se podaří dotace z IROP na tento projekt získat, s jeho realizací by se mohlo začít ještě letos, s předpokládaným dokončením v roce 2024,“ dodala Zuzana Fišerová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x