Chystáte se na velehradské Dny lidí dobré vůle? Tady jsou důležité informace k letošním opatřením

Dny lidí dobré vůle dnes čeká slavnostní mše svatá. Foto: Archiv, Dny lidí dobré vůle
VELEHRAD - Ve dnech 4. a 5. července ožívá Velehrad tradičními cyrilometodějskými oslavami, kterých se každoročně účastní na 30 tisíc lidí. Loni proběhly ve velmi omezeném režimu a určitým epidemiologickým opatřením se nevyhnou ani letos.

Vstup na letošní Dny lidí dobré vůle je zdarma. Vztahují se na něj ovšem aktuální vládní opatření. Pro případ kontroly byste měli mít u sebe jeden z následujících dokumentů:

  • potvrzení negativního výsledku antig. testu (ne staršího tří dnů) nebo PCR testu
  • doklad o očkování
  • čestné prohlášení 
  • doklad o prodělaném covidu v posledních 180 dnech

Charita Valašské Klobouky v rámci Dnů lidí dobré vůle zajišťuje ve spolupráci s obecním úřadem Velehrad antigenní testování veřejnosti pro zajištění bezproblémového průběhu oslav. Návštěvníci, kteří nesplňují aktuální mimořádná opatření, mají možnost se po zaregistrování nechat bezplatně otestovat antigenním testem.

Hlavním tématem 22. ročníku je poděkování všem nejen v první linii, kteří stále bojují proti covidové pandemii. Současně velehradské oslavy připomenou rok sv. Josefa, 170. výročí narození Antonína Cyrila Stojana a 100. výročí jeho jmenování olomouckým arcibiskupem. Součástí je i příprava k 1100. výročí úmrtí sv. Ludmily, patronky rodin a první české světice.

Benefiční koncert budou moci zhlédnout všichni, a to díky přímému televiznímu přenosu. Před samotným koncertem proběhne ve velehradské bazilice Modlitba za vlast, která je organizována ve spolupráci s Armádou České republiky.

Během odpoledne 4. července se na Velehradě uskuteční program pro mladé s názvem Mladí fandí Velehradu. Nebude chybět ani tradiční Mezinárodní setkání vozíčkářů, soutěž ve fotbalových dovednostech, ruční přepisování Bible a celá řada dalších výstav. Největší z nich bude věnována výročí Antonína Cyrila Stojana. Tradiční program pro děti se letos konat nebude.

Dny lidí dobré vůle 2021 vyvrcholí v pondělí 5. července v 10.30 na nádvoří před bazilikou Slavnostní poutní mší svatou. Hlavním celebrantem bude kardinál Dominik Duka OP, arcibiskup pražský, kazatelem Mons. Thlic. Vojtěch Cikrle, biskup brněnský.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x