Cizí muž zachránil ženu ze Zlínska, kterou postihla mrtvice

Foto: ZZS ZK
ZLÍNSKO - Mimořádné štěstí měla žena ze Zlínska, kterou ve čtvrtek odpoledne postihla mrtvice. Díky okamžité reakci cizího muže dostala pacientka rychlou zdravotnickou pomoc a byla převezena do nemocnice v Olomouci.

Okolo půl páté odpoledne ženě telefonoval muž, se kterým byla domluvena na dovozu masa, že už se blíží. Paní se ale nedovolal. Situace mu přišla zvláštní, a tak zazvonil na příbuznou, která bydlela v přízemí domu, a poprosil ji, ať se jde na paní žijící v patře podívat.

Tam žena ležela na zemi, nemohla se pohnout a špatně artikulovala. „Později pacientka vypověděla, že na zem upadla, když se otáčela právě pro zvonící telefon. Pak už se nemohla zvednout. Cítila se jako ochrnutá a nemohla mluvit. Bylo jasné, že ženu postihla cévní mozková příhoda,“ informovala mluvčí ZZS ZK Gabriela Netopilová Sluštíková.

Na místo okamžitě vyjeli zdravotníci záchranné služby, kteří ženu zajistili v rámci přednemocniční neodkladné péče, a po konzultaci s lékařem bylo rozhodnuto, že pacientku je nutné bezodkladně převést do Fakultní nemocnice Olomouc.

Samotný transport z bytu v patře nebyl vůbec jednoduchý, když žena měla nadváhu a volat na pomoc hasiče či policii by znamenalo ztratit drahocenné minuty při čekání na jejich příjezd. Právě ty jsou u cévní mozkovou příhodou tím nejdůležitějším bonusem pro pacienta,“ pokračovala Netopilová Sluštíková.

Hrdinou okamžiku se stal zejména řidič, který ženě přivezl maso. Robert Mucska svým okamžitým rozhodnutím podívat se, co se ženě stalo, ale i rychlým zburcováním sousedů, aby naší posádce přišli pomoci ženu transportovat do sanitky, významně přispěl k rychlému převozu pacientky do Olomouce,“ vyzdvihla zásah řidiče mluvčí záchranky.

Čím dříve se pacient s mrtvicí dostane do nemocnice, kde mu kvalifikovaný neurologický tým poskytne bezodkladnou léčbu, tím větší šanci na život bez postižení má.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x