Co s chátrajícími sklady?

foto: město Otrokovice
OTROKOVICE – Obyvatelům Otrokovic jsou už dlouhou dobu trnem v oku staré chátrající sklady poblíž Nového stadionu u Štěrkoviště. Dřevěné stavby jsou navíc vzhledem ke svému stavu nebezpečné svému okolí. Sklady tak budou zbořeny a pozemky znovu využity.

V minulosti TJ Jiskra Otrokovice využívala sklady dříve postavené v rámci takzvané „akce Z“. Pozemky pod stavbami měla navíc v pronájmu. Spolek ale postupně přestal sklady používat a od roku 2018 je už nepoužívá nikdo. „Bylo dohodnuto, že spolek zajistí vyklizení objektů a jejich fyzické odstranění. Aktuálně má zajištěno správní rozhodnutí o povolení odstranění stavby. Doposud k němu ale nedošlo z finančních důvodů,“ vysvětlila starostka města Otrokovice Hana Večerková.

Problémem můžou být zvýšené náklady na demolici. Sklady jsou totiž vyrobeny z různých materiálů a ty musí být roztříděny. Velká část staveb je sice dřevěná a uvažovalo se o budoucím spálení, ale jelikož je dřevo napuštěno impregnací, bude muset být bezpečně uloženo na skládku.

„Museli jsme dobře zvážit, jak v tomto případě postupovat a zda vynaložit potřebné finance. Jde o stavbu, která není zapsaná v katastru nemovitostí. Navíc představuje bezpečnostní riziko. Vzhledem k jejímu stavu může kdykoliv dojít ke zhroucení nebo zahoření, což by v odlehlé části města nemuselo být dostatečně rychle odhaleno. Navíc její umístění uprostřed vzrostlých stromů by nahrávalo rychlému rozšíření požáru. Další negativním faktem je využívání zbytků stavby jako úkrytu pro osoby bez domova,“ argumentuje starostka města Hana Večerková.

Otrokovičtí zastupitelé se tak rozhodli do odstranění stavby investovat. TJ Jiskra Otrokovice získala od města dotaci ve výši 357 tisíc Kč, aby dřevěné sklady odstranila a vyčistila pozemek.  „Jsem ráda, že jsme v zastupitelstvu našli shodu. S pozemkem tak budeme moci počítat při našich plánech na rozvoj Otrokovic,“ uzavřela starostka Otrokovic.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x