Což si takhle udělat… třeba čtyřmetrového Golema?

Foto: rodinný archiv
SLOVÁCKO - Třebaže ve Zlíně bývá se svojí paní Marií občas k vidění třeba na srazu milovníků historických kol nebo na dalších akcích vymykajících se běžnému normálu, doma je Stanislav Klígl neboli všeuměl ve Svatobořicích na Kyjovsku. Svým umem rozhodně přesahuje rámec svého, tedy Jihomoravského kraje a nedat o něm vědět by byla třeba kvůli inspiraci věčná škoda. Vousatý sympaťák se rád podělí o své výtvory ruční i myšlenkové i s našimi čtenáři.

Vážený pane, až mám chuť říci „golemologu“, jak jste přišel na to udělat si doma na zahradě čtyři metry vysokého Golema?

Je druhý v pořadí, toho prvního jsem stvořil na přání jednoho restauratéra v nedalekých Ždánicích, pak mi to přišlo líto, tak abych se nenudil coby důchodce, postavil jsem si na zahradě golema – brášku. Stejně mohutného a stejně polystyrenového. Jen tak, pro radost sobě i své rodiny, včetně vnoučka Míši.

Aha, takže jen tak, paráda. Tahle věc asi není jediná z vaší dílny?

Není, to je fakt, v Kyjově jsem měl na kruhovém objezdu během Slováckého roku obří kraslici, pro radost dětem mívám velikého umělého sněhuláka, jindy zvu na hody stejně výraznou lahví vína a tak dále, taková volná tvorba, řeklo by se, pro radost, ta nesmí v životě nikdy chybět.

Vaše sbírka bicyklů je stejně unikátní.

A souvisí se Zlínem, mám třeba kolo s kovovým dvojrámem, tak jak jej vyráběla někdy ve třicátých letech minulého století firma Baťa. K potěše mé i dalších mám ucelenou sbírku kol ze šedesátých a sedmdesátých let, tedy favority a další. Vše přímo vypulírováno a vyšňořeno.

Tohle je česká krása, máte i bicykly odjinud?

Mám a jsem tomu velmi rád. Mimo jiné se mi povedlo shromáždit skvosty třeba z Francie, Švýcarska, Anglie i odjinud. Vůbec kolo považuji za nádherný vynález. Ten se nám lidem fakt povedl a je nesmrtelný.

I moto věci by byly k vidění?

Proč ne, dal jsem novou tvář klasickému skútru ČZ roku výroby 1969, je jako nový, vydal jsem se na něm například do Tater na Slovensko.

Slovácko a Valašsko, na jejichž spojnici leží Zlín, spojuje jeden vyhlášený nápoj. Co vy a slivovice?

Velký piják nejsem, ale mám slušnou sbírku originálních nápisů a mouder na téma tohoto věčného životabudiče, rád zapůjčím na některý vyhlášený košt slivovice, vím, že jich na Zlínsku a Vsetínsku máte celou spoustu.

Letos vám bude třiasedmdesát, přímo sršíte aktivitou, pročpak?

Lenivět znamená stárnout, na to jaksi nemyslím, taky o to nemám zájem. A na stárnutí bude čas někdy hluboko po osmdesátce.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x