Čtyři podvody za jediný den

ilustrační obrázek, foto: Policie ČR
ZLÍNSKO – Hned čtyři trestní oznámení týkající se pokusů o podvod prostřednictvím internetového bankovnictví řeší od včerejška zlínští policisté. Pokusů získat peníze podvodem neustále přibývá. Policisté proto upozorňují, aby si lidé dávali pozor na své finance a nikdy nevěřili v rychlé zbohatnutí.

První dva hlášené případy jsou si velmi podobné. Čtyřiačtyřicetiletého muže a o dva roky starší ženu kontaktoval muž, který jim nabídl zbohatnutí. Podle něj je totiž právě teď vhodný čas vybrat peníze z bitcoinového účtu. Oslovení nezávisle na sobě s výběrem peněz souhlasili a poskytli neznámé osobě vzdálený přístup do svého počítače prostřednictvím aplikace Anydesk. Podvodník se díky ní dostal do jejich bankovních účtů. Muži vybral veškeré finance, které měl na třech účtech u jedné bankovní společnosti. Šlo o téměř 50 tisíc korun. Ženu potom připravil o 30 tisíc korun a zároveň prostřednictvím jejího účtu požádal o úvěr ve výši 450 tisíc korun.

Třetí podvedenou je sedmačtyřicetiletá žena, která prostřednictvím aplikace Vinted prodávala školní aktovku za 600 korun. Ozvala se jí žena, která měla o aktovku zájem a poslala jí odkaz, ve kterém žena zboží prodávala. Ta potom vyplnila veškeré údaje ke své platební kartě včetně CVV kódu a svého jména. Následně jí přišel požadavek na provedení platby ve výši 300 tisíc korun. Žena si nedala pozor a potvrdila jej. Vzápětí si ale uvědomila, že se zřejmě stala obětí podvodu a okamžitě volala do banky, aby transakci zrušila. To už se jí nepodařilo. Podala proto trestní oznámení.

Čtvrtým podvedeným se stal dvaasedmdesátiletý senior. Ten na sociální síti uviděl odkaz na možnost stabilního příjmu ve výši 25 tisíc korun měsíčně. U odkazu byla fotografie vládního činitele, což bylo pro muže zřejmě důvěryhodné. Přes odkaz se dostal na stránky, kde opět figuroval vládní činitel. Obratem seniorovi volal neznámý muž, který mu vysvětlil, že proto, aby měl stabilní příjem, musí nejprve zaslat poplatek 5 tisíc korun. Muž okamžitě požadovanou částku zaslal. Pak už následovalo několik hovorů, v nichž seniora přesvědčili, aby si nainstaloval aplikaci Anydesk. Ta poskytla druhé straně vzdálený přístup do mužova počítače. Další den přišel muž na to, že mu někdo z jeho bankovního účtu odčerpal ve dvou částkách téměř 100 tisíc korun.

Kriminalisté ve všech případech zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů podvod, neoprávněný přístup k počítačovému systému a neoprávněný zásah do počítačového systému a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Ve všech těchto případech se viník může dočkat až osmi let odnětí svobody.

Policie zdůrazňuje, že je velmi obtížné pachatele vypátrat. Nejdůležitější je totiž vlastní ostražitost a opatrnost. Nikdy tak nesdělujte cizím osobám přístupové údaje k vašemu bankovnímu účtu ani platební kartě! A nikdy si do počítače neinstalujte aplikaci Anydesk! Cizí osoby tak mohou s vaším svolením pracovat na vašem počítači.

--> --> --> --> -->