Čtyřměsíční dvojčata pandy červené už skotačí v přírodním výběhu

Foto: archiv Zoo Zlín
ZLÍN – Dvojčata pandy červené se ve zlínské zoo narodila už letos v červnu, první tři měsíce ale strávila schovaná v dutině stromu. Díky skvělé péči maminky oba pandí samečci rostli jako z vody a nyní už je mohou obdivovat návštěvníci v přírodním výběhu v asijské oblasti zoo.

Podle pozorování chovatelů jsou mláďata vitální, krásně prospívají a mají se čile k světu,“ informovala zlínská zoo na svém webu.

Samice Zaya se projevila jako velmi pečlivá a starostlivá matka. Mláďata při narození vážila pouhých 100 g, dva týdny byla holá, slepá a naprosto bezmocná. Jejich vývoj je velmi pozvolný, samice o ně pečuje po dobu jednoho roku. Nyní již váží kolem 1,5 kg, v dospělosti se bude jejich váha pohybovat od 4 do 6 kg. Na první průzkumné výpravy do okolí se malé pandy vydávají až ve stáří 5 měsíců, dospívají v 18 měsících.

Pandy červené se řadí mezi velmi oblíbené obyvatele zoologických zahrad, ačkoliv jejich hlavní aktivita probíhá při soumraku nebo v noci. Během dne většinou odpočívají a spí stočené v klubíčku, nejlépe vysoko v korunách stromů.

Přesně tak je tomu i v naší zoo. Jsou to mistři ve šplhu, ze stromů slézají hlavou dolů, pro zvíře jejich velikosti je to docela netradiční způsob. Skvěle jim při tomto pohybu pomáhají jejich zpola zatažitelné drápy,“ sdělili chovatelé na webu zoologické zahrady.

Panda červená patří mezi šelmy, trávicí systém tak má přizpůsobený k přijímání masité potravy. Na jejich jídelníčku však dominují bambusové listy a výhonky. Nedokáže ale trávit celulózu, bambusu tak spotřebuje velké množství. Kromě toho si pochutná také na plodech a ovoci, koříncích nebo masité potravě. Ve zlínské zoo pandy dostávají bambus, ovoce, vařené vejce a speciální vitamínové granule pro pandy.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x