Cukety – věrní souputníci vrcholícího léta

Foto: Zlin.cz
ZLÍNSKO - Jsou možná tak trochu "sestřenice" okurek. Cukety si získávají stále větší oblibu v kuchyni, plíseň na ně na rozdíl od okurek prakticky nemůže, a kdo si dá práci se zálivkou, dočkává se právě v těchto dnech přebohaté úrody.

Jana Janíčková z Provodova sbírá právě teď v době tamní slavné pouti. S kamarádkou Katkou se třeba pustily do přípravy kiše, neboli výborného slaného koláče ze speciálního těsta s náplní právě z vařené a prolisované cukety, šunky, parmazánu a dalších dobrot. „V tomto případě se fantazii meze nekladou,“ vypráví paní Jana s tím, že se lahodná náplň koláče může vylepšit třeba zakysanou smetanou.

Jinak jde letos o pravý cuketový ráj, zahrádkáři sklízejí obří plody a mají co do činění s výbornými a docela snadno realizovatelnými nápady na recepty.

„Cuketa je opravdu nenáročná, mám ji rád na mnoho způsobů,“ říká Milan Slovák ze Zlína. „Manželka zrovna připravila výborné jemné zelí z cuket, máme je naloženy jako salát, chutné jsou karbanátky, je toho daleko víc,“ připomíná pěstitel.

„Dělal jsem nedávno také cuketový koláč nasladko, byl opravdu skvělý a navíc naprosto dietní,“ připomíná širokou škálu využití Vojtěch Johaník z Uherského Hradiště.

Dietologové jsou také jasně pro pokrmy z cuket. Už proto, že obsahují přes 90 procent vody a mají vysoký obsah zdraví prospěšného karotenu.

Zajímavé je, že cuketa nebyla u nás dlouhou dobu vůbec známá, první širší uplatnění našla na zahradách až v 80. letech minulého století.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x