Cyklopoutníci dojeli ze Soluně až na Velehrad

Cyklopoutníci se na svou cestu vydali od Bílé věže v Soluni, foto: Vít Tomaštík
VELEHRAD – Skupina třiceti pěti poutníků se 18. června vydala na dlouhou cestu ze Soluně na Velehrad. Neskutečných 1 800 kilometrů urazili místo pěšky na kolech. Jízdu po stopách sv. Cyrila a Metoděje zakončili na moravském poutním místě právě na Dny lidí dobré vůle.

Třicet pět poutníků vyrazilo 18. června ze Soluně na 1 800 kilometrů dlouhou cestu po stopách sv. Cyrila a Metoděje. Skupina si ovšem vybrala zajímavý dopravní prostředek – kola. Poutní cyklisté tak oslavili 1 160. výročí příchodu známých věrozvěstů na Velkou Moravu a zároveň svou cestu zakončili na Velehradě, kde jsou právě v plném proudu Dny lidí dobré vůle.

V cíli cyklopoutníky přivítali představitelé církve společně se starostou Velehradu Alešem Mergentalem a náměstkem hejtmana Zlínského kraje Lubomírem Traubem. Ten jim předal pamětní listy a perníková srdce.

Cyklisté během své pouti propagovali také Cyrilometodějskou stezku – Kulturní stezku Rady Evropy, která spojuje významná místa spojená se stále aktuálním cyrilometodějským odkazem.

Během osmnáct dní dlouhé cesty překonali cyklisté celkem sedm evropských zemí – Řecko, Severní Makedonii, Srbsko, Chorvatsko, Maďarsko, Slovensko a Českou republiku. Zároveň navštívili i významná místa z hlediska cyrilometodějské kulturní tradice jako jsou Ochrid, Skopje, Bělehrad, Novi Sad, Pecs, Zalavár, Nitra nebo Kopčany.

Cyklopouť se po této trase jela už před deseti lety. Podle slov jednoho z organizátorů, faráře v Kněždubu Jana Turka, skupina každoročně putuje po významných poutních místech. Takto na kolech ujeli už asi devatenáct tisíc kilometrů a navštívili osmnáct zemí Evropy.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x