Cyklostezka z Otrokovic do Napajedel se na dva roky uzavře

Ilustrační foto: archiv zlin.cz, MěÚ Kroměříž
OTROKOVICE – Od 27. listopadu se na dva roky úplně uzavře cyklostezka vedoucí z Otrokovic do Napajedel. Důvodem je stavba nové dálnice D55. Náhradní trasa pro cyklisty a chodce tak povede přes město a po vytížené hlavní silnici.

Stavba nové dálnice D55 si vyžádá uzavření cyklostezky mezi Otrokovicemi a Napajedly. Od 27. listopadu bude pro cyklisty i chodce uzavřená část cyklostezky kolem železničního mostu u Napajedel. Žádná jiná trasa ale města nespojuje. Jediná možná cesta tak bude přes město, cyklisté potom budou muset jet i přes hlavní silniční tah.

„Uzavření cyklostezky vnímáme jako výrazný zásah do komfortu cestování všech cyklistů i chodců, kteří tuto trasu využívají. Ve spolupráci s policií i zástupci investora stavby, kterým je stát, jsme se snažili najít bezpečnou a dostupnou náhradní trasu. Vzhledem k tomu, že práce budou probíhat po obou stranách řeky Moravy, nebylo řešení jednoduché. Zvažovali jsme vybudování tubusu, přívozu nebo pontonu i převedení stezky na druhý břeh. Vzhledem k rozsahu prací to ale není možné a náhradní trasa bude vedena městem s částečným využitím hlavní silnice. Řešení z našeho pohledu není ideální, ale je jediné možné,“ říká starostka Otrokovic Hana Večerková.

Navržená trasa by měla vést od kruhového objezdu u čistírny odpadních vod, po cyklostezce směrem k vlakovému nádraží a kolem obchodní zóny ke kvítkovické křižovatce. Odtud by měli cyklisté pokračovat po hlavní silnici I/55 až ke stezce u kruhového objezdu u Napajedel a dál do města.

Právě kvůli tomu, že by cyklisté jeli po vytížené hlavní silnici, se snaží otrokovická radnice najít způsob, který by odklonil co nejvíc aut na náhradní trasu. Po cyklostezce totiž během hlavní sezóny projede i tisícovka cyklistů denně.

„Představa, že by se takové množství cyklistů mohlo pohybovat v běžném provozu, ve mně vyvolává obavy o jejich bezpečnost. Jde o stavbu státu s vysokou prioritou, proto jsme se obrátili na Ministerstvo dopravy a apelovali přímo na ministra, aby po dobu uzavírky bylo možné využívat dálnici bez poplatku. Reakci zatím nemáme, přesto věříme, že finanční náklady s tímto spojené nepřeváží nad ochranou lidských životů a bezpečností provozu. Ponechání úseku dálnice z Otrokovic do Napajedel bez poplatku by zmírnilo intenzitu dopravy na hlavní silnici v době, kdy ji jako náhradní trasu mají využívat cyklisti,“ uzavřela Večerková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x