Dálnici D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem budou chránit obrovské ptačí sítě

Foto: ŘSD
STARÉ MĚSTO – Už koncem letošního roku se řidiči poprvé projedou po novém úseku dálnice D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem. Jde o první dálniční úsek v České republice, který budou chránit obrovské ptačí sítě. Dělníci aktuálně osazují jejich konstrukce.

Důvodem instalace ptačí sítě je ochrana netopýrů a ptáků hnízdících v okolí rybníku u Polešovic. Bezmála půl kilometru dlouhá dálniční lokalita bude opatřena speciální ocelovou sítí s ptačími siluetami. Síť bude pět metrů vysoká,“ informoval ředitel Správy Zlín ŘSD Karel Chudárek.

Stavba dálnice D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem je výjimečná také nutností využití netradičních stavebních postupů a technologií.

Kvůli nestabilnímu podloží a tekutým pískům jsme zde jako vůbec na první dálniční stavbě museli využít pro zakládání mostů metodu ražených pilot, místo klasických vrtaných. Dále kvůli zvodnělému podloží musíme v řadě míst zpevňovat násyp dálničního tělesa speciálními geobuňkami. Tyto postupy nejsou běžné,“ přiblížil zajímavosti ze stavby Chudárek.

V zimních měsících na stavbě D55 Staré Město – Moravský Písek také pokračují práce na mostech, které jsou v různých fázích rozpracovanosti. Mezi Starým Městem a Moravským Pískem se buduje celkem 9 mostů, z toho šest na dálnici a tři nad dálnicí.

Most u Moravského Písku máme již dokončený a řidiči už po něm jezdí v režimu předčasného užívání. Téměř hotový je také most u Kostelan, kde nám zbývá už jen dodělat dokončovací práce. Na mostu u Polešovic, který je založený právě na ražených prefabrikovaných pilotách, teď provádíme bednění nosné konstrukce a připravujeme se na její armování. Betonáž mostu plánujeme na konec února,“ popsal manažer oblasti Mosty Michal Hrutkai ze společnosti Skanska.

Devítikilometrový úsek dálnice D55 mezi Starým Městem a Moravským Pískem bude zprovozněn letos v prosinci společně s navazujícími úseky dálnice D55 mezi Babicemi a Starým Městem a Moravským Pískem a Bzencem. Po dokončení bude ucelený úsek měřit 21 km.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x