Dárek nejcennější. Standa daroval kostní dřeň a život

Foto: rodinný archiv
KAŠAVA - Když mu letos v létě zavolali z Českého národního registru dárců dřeně, pomyslel si, že mu chtějí sdělit, že ho ve 34 letech pro "pokročilý" věk vyřadí z řad potenciálních zachránců života. To se ale Stanislav Petrů z Kašavy naštěstí naprosto mýlil...

Naopak. Po dvou letech, co vstoupil díky akci Jedu na dřeň na zlínské Barumce v roce 2018 mezi možné dárce, Standu vyzvali, aby se coby vhodný kandidát připravil na darování.

„Samozřejmě mne to trochu zaskočilo, ale že bych do toho nešel, tak to ani náhodou,“ vypráví s mírným odstupem času spokojený manžel a tatínek dvou šikovných malých dětí.

Následovala nutná vyšetření a v září letošního roku Stanislav daroval kostní dřeň v plzeňské Fakultní nemocnici.

„Trvalo to čtyři hodiny, odběr byl úplně bezbolestný. Zdravotníci na oddělení byli fakt nesmírně příjemní. Hned po odběru jsem se cítil velmi dobře, za dva dny jsem už hrál například tenis,“ vrací se dárce o pár měsíců zpět.

Stanislav, který pracuje jako programátor v jedné brněnské společnosti, zřejmě toho, komu zachránil život, nepozná. „Takhle to beru, je to normální, vím snad jen to, že jde o muže středního věku, je z Evropy, ale ne od nás,“ doplňuje Standa informace.

V roce, kdy se nemohla jet jubilejní Barum rallye, zažil velký fanda rallyesportu jinou radost. A měrou vrchovatou. Povedlo se mu vyhrát Barumku v její virtuální podobě.

„Shodou okolností první esemesku, kterou jsem dostal po darování kostní dřeně, bylo to, že mne za odměnu za prvenství ve virtuální Barumce čeká svezení v závodním speciálu,“ těší se mladý muž ze zážitku, který dostal s předstihem pod stromeček.

Standa je za šest let akce Jedu na dřeň dalším z těch, kteří pomohli zachránit lidský život. Dárců jsou už bezmála 3 a půl tisíce, dřeň pro záchranu života daruje v průměru každý sto dvacátý.

„Pokud mohu, zvu do řad potenciálních zachránců další mladé od 18 do 35 let. Tenhle pocit ničím nenahradíte a já svůj čin beru jako poděkování „tomu nahoře“ za to, že mám zdravou rodinu a dvě krásné děti,“ říká Stanislav Petrů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x