Darovaná krev pomáhá zachránit život i předčasně narozeným dětem

Foto: KNTB
ZLÍN – 14. června roku 1868 se narodil objevitel Rh faktoru Karl Landsteiner. Od roku 2005 proto na toto datum připadá Světový den dárců krve, který si připomíná také Baťova nemocnice. Její zástupci při této příležitosti poděkují dobrovolným dárcům a připomenou, jak je darování nejvzácnější tekutiny důležité.

Krev je stále nenahraditelná tekutina a dárci krve již zachránili mnoho životů. Chci především poděkovat všem, kteří k nám chodí darovat krev, velmi si toho vážíme. A zároveň bych chtěla vyzvat váhající zájemce nebo mladé lidi, aby přišli. Dárcem krve se může stát každý zdravý člověk od 18 do 60 let,“ uvedla primářka Hematologicko – transfuzního oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně Jana Pelková.

To, že darovaná krev zachraňuje životy, není reklamní slogan, ale holý fakt. Jeden těžce zraněný pacient v ohrožení života může „spotřebovat“ až 50 darovaných dávek krve.

Krev potřebují například i předčasně narozené děti. „Krev dárců může zachránit život našim nejmenším pacientům, tedy předčasně narozeným dětem. Některá miminka váží pouhých 500 gramů, i tak malé množství jako je sedm až deset mililitrů darované krve může zásadně přispět k záchraně jejich života. Jedním z takových miminek byla například Berenika, která se narodila ve 25. týdnu těhotenství, právě slaví své první narozeniny a má se čile k světu,“ doplnila vrchní sestra Novorozeneckého oddělení KNTB Marcela Pumprlová.

Na Hematologicko – transfuzním oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně přišlo v roce 2023 darovat krev 10 624 dárců, z toho bylo 686 prvodárců. Počet prvodárců se za loňský rok zvýšil oproti předchozímu roku o 120.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x