Demolice nejstarší univerzitní budovy jede naplno. I jako atrakce nejen pro turisty

Foto: televize TVS
ZLÍN - Už je to měsíc, co začala demolice nejstarší zlínské univerzitní budovy, kde sídlí Fakulta technologická nedaleko autobusového nádraží přímo v centru města. Bourací mechanismy jsou v plném zápřahu, práce neustávají ani o víkendu. Místo se stává centrem pozorovacího dění mnoha lidí. V čase mobilních telefonů s fotoaparáty ideální příležitost vyfotit si to, co denně mizí před očima.

„Já jsem se sem dostal za deště, ale pár fotek jsem si udělal. Tohle je moje alma mater, tady jsem studoval, tady zažíval krásné i těžké časy u zkoušek. Když se na budovu a už vlastně její torzo dívám, je mi smutno. Nechci diskutovat o tom, v jakém byla stavu před demolicí, do jaké míry bylo bourání nutné, jisté ale je, že zvenčí působí svěžím dojmem. A vlastně tak definitivně mizí mé mládí,“ hledí s dávkou nostalgie padesátník, manažer Petr, který tu získal jako tisíce dalších inženýrský titul.

Bourání pokračuje plánovaným tempem, je tu hodně prašno. Celkově experti odhadují, že tu vznikne asi 20 000 tun suti. To je značné množství.

„Samozřejmě, že míří na skládku, předtím se třídí a pak vzniká recyklát,“ popisuje mluvčí Univerzity Tomáše Bati Petra Svěráková. Samozřejmostí je také průběžné skrápění hned na místě.

Vlastní demoliční práce by měly trvat do července, vyjdou bez DPH asi na 26 milionů korun.

Bourání je nákladné, stavba samozřejmě nákladnější.

„Určité nostalgii se neubráníme, nejvíce samozřejmě ti, kteří tu studovali,“ má jasno kvestor univerzity Alexander Černý, muž, který stál u spousty nových univerzitních staveb ve Zlíně.

„Stavět se začne na jaře příštího roku, cena přesáhne půl miliardy korun, čtyři pětiny nákladů pokryjí dotace, zbytek přes 100 milionů korun pak zaplatí Univerzita Tomáše Bati,“ upřesňuje rektor zlínské vysoké školy Milan Adámek.

Pokud půjde vše podle stavebního harmonogramu, měla by být nová moderní budova Fakulty technologické hotova v září 2026.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x