Den pro Zuzanku vydělal rekordní sumu. Zazpívat na něj přijel i Pokáč

Na Den pro Zuzanku přijel Pokáč. Foto: Martina Žáčková
ZLÍN – Rekordního půl milionu korun. Taková částka poputuje na pomoc onkologicky nemocným dětem díky Dni pro Zuzanku, který se konal ve středu 13. prosince ve Zlíně. Tradiční dobročinná akce se koná každý rok před Vánoci na památku Zuzanky Oškerové, která v roce 2012, ve svých čtyřech letech, podlehla zákeřné leukémii.

Od téhož roku děti z „její“ Mateřské školy Osvoboditelů v Kolektivním domě vždy před Vánoci vyrábí se svými učitelkami různé dárky a drobnosti, které se pak nabízí k prodeji na dobročinném jarmarku za účasti Zuzančiny rodiny. Postupně se k akci ve stejném duchu připojily další školky ze Zlínska. Výtěžek z jarmarků spolu s příspěvky dalších dárců a zlínských firem putuje prostřednictvím Nadačního fondu Krtek Klinice dětské onkologie při Fakultní nemocnici v Brně, kde se Zuzanka léčila. Letošní vybraná částka je nejvyšší v historii akce.

Do letošního ročníku se zapojilo celkem osm školek. V té „ústřední“, Mateřské škole Osvoboditelů, se ve středu 13. prosince konal i doprovodný program, který opět zpestřila i návštěva speciálního hudebního hosta: letos zde zahrál a zazpíval zpěvák Pokáč, kterého při jedné z písní na kytaru doprovodila i Zuzančina sestřička Lili. Děti a rodiče přišli pozdravit i podporovatel Nadačního fondu Krtek, cyklista Josef Zimovčák, a náměstkyně zlínského primátora Martina Hladíková. Zlínský magistrát každý rok Den pro Zuzanku podporuje tím, že školkám dává peníze na materiál k výrobě dárků.

„S dětmi jsme letos vyráběli přírodní i keramické svícny, průhledné baňky s peříčky, andílky, ozdoby na stromeček, panáčky ze šišek, zdobené tašky, voňavé bylinkové pytlíčky a spoustu dalších dárků. Vždy jim při tom vysvětlujeme, komu penízky z prodeje pomohou a že ony samy tím podpoří dobrou věc. Krásné je, že se za námi díky Dnu pro Zuzanku vrací i rodiče dětí, které kdysi naši školku navštěvovaly. Přinášejí peníze i další výrobky na jarmark. Zuzanka nás stále spojuje,“ říká ředitelka MŠ Osvoboditelů Hana Kadlčáková.

Do letošního ročníku se vedle Mateřské školy Osvoboditelů zapojily školky Oskárek, Sokolská, Česká, Dětská, Budovatelská, Družstevní a Dětské centrum Vlnka. Jejich výtěžek ve výši 156 404 Kč doplnily do půl milionu další peníze od individuálních dárců a firem ze Zlínska. „Za uplynulých dvanáct let tak Den pro Zuzanku vydělal na dětskou onkologii už téměř 4 miliony. S Nadačním fondem Krtek stále úzce spolupracujeme, získané peníze jdou vždy po domluvě s lékaři Kliniky dětské onkologie při Fakultní nemocnici Brno na konkrétní účel, ať už je to dovybavení o užitečné přístroje a pomůcky, vylepšení prostředí kliniky nebo třeba pořízení vybavení pro domácí péči o malé pacienty. Všem, kteří se na tom v průběhu let podíleli, ze srdce děkujeme,“ doplnili Zuzančiny rodiče Daniela a Dušan Oškerovi.

Letošní výtěžek bude podle zástupců fondu Krtek použit na nákup centrály k monitorům vitálních funkcí.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x