Den s Policií České republiky. Místo činu Zlín – náměstí Míru, pátek dopoledne

Foto: PČR Zlín
ZLÍN - Ten, kdo se v pátečním dopoledni vydá do centra Zlína, konkrétně před radnici na náměstí Míru, odnese si zážitky málo vídané, ale o to zajímavější. Den s Policií České republiky bude nabitý adrenalinovými akcemi, ukázkami zásahů, koňmi, psy a také dokonalou policejní výzbrojí a výstrojí. Ale samozřejmě především policisty. A pak i jejich služební dopravní technikou. Což není zdaleka vše. Podrobnosti představí jedna z organizátorek akce, zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Co zajímavého bude na náměstí v pátek dopoledne od deváté hodiny k vidění?

Bude toho spousta, vybírá se mi dobře, je toho hodně. Samozřejmě budou v práci samotní policisté, ale pro návštěvníky bude určitě atraktivní seznámit se třeba s nadupanými dopravními prostředky policie, které jsou často vyrobeny přímo na zakázku a plné jedinečné techniky.

Chytré stroje, moderní technika, ale i psi a koně…

Rádi představíme policejní psy a koně. Se svými pány podstupují náročnou službu, jsou s nimi od útlého věku, jejich symbióza je hodně důležitá. U psů je zajímavé, že si je policisté vybírají od mala a mají je u sebe doma.

Kolik to tak může být lidí, techniky, vlastně i zvířat?

Jde o desítky našich kolegů, ale také vozidel, zvířat, pomáhat nám v roli figurantů budou třeba studenti. No bude živo, mimo jiné proto, že ukázky zásahů budou hodně dynamické.

Našla byste divácky nejatraktivnější součásti Dne s Policií ČR?

Nelehká otázka, nelehká odpověď. Dětem se zpravidla při podobných akcích nejvíce líbí naše zvířata, dospělým pro změnu zákroky spojené se střelbou a křikem. Těch bude hned několik, nebudu vybírat jediný, všechny budou velmi zajímavé.

Uvidí lidé v akci i další složky Integrovaného záchranného systému?

Rádi je uvidíme. Takže tu budou i strážníci městské policie, hasiči, ale také BESIP, Červený kříž a další. Oni a samozřejmě i my budeme mít pro děti řadu upomínkových předmětů.

Jaké máte připraveno počasí?

Luxusní, bude svítit sluníčko, bundy ani deštníky určitě nebudou potřeba. Bude-li velké horko, máme slíbeno ochlazení od hasičů.

Co když se přítomní „zachytí drápkem“ a budou se chtít přeptat na práci ve vašich řadách?

Žádný problém, personalistka bude na místě a ráda možnosti uplatnění u policie sdělí každému. A na místě bude i kriminalistický technik. Kdo bude chtít, může nabídnout své otisky prstů (úsměv).

Vypadá to na pěknou akci, a propos, jak dlouho se připravuje?

Několik měsíců, ale snad to bude stát za to úsilí.

Zobrazit fotogalerii >>

--> --> --> --> -->