Déšť versus „zahrádkáři“. Kdo přišel, nelitoval

Foto: zlin.cz
ZLÍN - Natěšení, posmutnělí, rozpačití i spokojení. Majitelé hospod, číšníci, servírky, štamgasti, meníčkáři. Těch všech se týkala další fáze rozvolnění, kdy se od pondělí může do restaurací, respektive jejich zahrádek. Místa navýsost oblíbená čekala veliký boom, počasí ale bylo v prvních hodinách docela proti a pocity všech zainteresovaných byly poněkud smíšené.

Ještě chvíli před polednem přehlížel prázdný zastřešený stan u populární zlínské Myslivny zdejší šéf Zdeněk Babulík. „Máme tu pár rezervací, ale počítáme s tím, že počasí lidí přeci jen v jejich nadšení přibrzdí, to je nám jasné,“ vyprávěl později s tím, že na meníčka a dobré pití přišlo posedět asi pětadvacet lidí, spousta dalších jela ve stereotypu posledních měsíců a odnášela si jídlo s sebou.

Také U Dvou slunečnic měli otevřené dveře coby okénko, ale štamgasti nezklamali a zašli na oběd na zahrádku ke stolům pod střechu.

„Zrovna jsem vzal s sebou oba syny, máme čas a už nám to posezení fakt chybělo, pivo jako křen, jídlo dobré, to, že prší, nám vůbec nevadí, tady je to v pohodě,“ vyprávěl dobře naladěný Libor Výmola.

Zákazníků bylo kolem poledne poměrně dost, počítali se na desítky. „Je to skvělé, kdybych neměla respirátor, určitě byste viděli, jak se na každého usmívám,“ dávala znát dobrou náladu servírka Martina Vocelová, která zde pracuje už třináct let. Prý jí to kmitání prostě chybělo.

„My ale zdaleka neopouštíme ani výdej přes ulici, lidé si zvykli a dokud plnohodnotně neotevřeme, počítáme s ním,“ dodal za kolegy spolumajitel Michal Juřena.

Zatímco zahrádkáři v pravém slova smyslu déšť v máji radostně akceptují, ti, kteří se chystali posedět, byli přeci jen zaraženi.

„Viděl jsem, že v jedné hospůdce nabízejí také deky, buď si na ni sednout, nebo by se mohla přítelkyně zabalit, to si ještě rozmyslíme, ale na pivo se večer prostě jde, vyberu si kam právě podle „zateplovacích“ nadstandardů,“ tvrdil třicátník Tomáš Halamík.

Otevřela také místní největší zahrádková zóna u zlínského Obchodního domu. „Většina zahrádek je zastřešená a lze v nich posedět i při nepříznivém počasí,“ uvedla manažerka Obchodního domu Zlín Soňa Ondřejová.

Navečer se pak velmi slušně zaplnila velkokapacitní zahrádka vyhlášené zlínské restaurace U Máců, zjevně i proto, že tam mají umělé vyhřívání.

Suma sumárum, až odejdou deště a oteplí se, určitě se počet návštěvníků zmnohonásobí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x