Děti v brodské základní škole učí televizní reportérka z Kyjeva. Utekla sem před válkou

Inna Poliak. Foto: televize TVS
UHERSKÝ BROD - Ve Zlínském kraji chodí do základních a středních škol dvě stovky ukrajinských dětí. Patnáct z nich nastoupilo do Základní školy Mariánské náměstí v Uherském Brodě, kde s jejich výukou pomáhá televizní reportérka Inna Poliak.

Ukrajinka Inna Poliak pracovala před ruským přepadením v televizi v Kyjevě, kde produkovala politickou televizní talkshow. Po útěku ze své vlasti našla útočiště v Uherském Brodě, kde aktuálně pracuje jako asistentka pedagoga na základní škole.

Společně s dcerou jsme byly v Irpini, kde jsme zažily nejhorší okamžiky našeho života. Bylo to opravdu hrozné. V protileteckém krytu univerzity jsme strávily asi týden. Věděla jsem, co se stane, až přijde ruská armáda. Mám třináctiletou dceru a představila jsem si, co by se s ní mohlo stát, co by jí ti ruští vojáci mohli udělat…vzpomínala Inna Poliak, která už hovoří velice obstojně česky.

Po týdnu beze spánku, strastiplné cestě pěšky a přecpaným vlakem do Lvova dorazila Inna s dcerou Mirkou na pozvání přátel do Drslavic nedaleko Uherského Brodu.

Chtěla bych moc poděkovat lidem z Drslavic, kteří jsou opravdu neuvěřitelní. Nejenom můj kamarád Martin a jeho kamarádi a příbuzní, ale všichni lidé, kteří pomáhají nejen nám, ale také mojí kamarádce s dětmi. Zachránili nám život a jsme jim za to moc vděční. Nikdy v životě jim to nezapomenu!“ vyjádřila díky Inna Poliak.

Spolupráci s bývalou televizí reportérkou si vedení uherskobrodské základní školy moc chválí.

Využili jsme možnosti zaměstnat ji jako asistentku pedagoga hned od března. Velice nám pomáhá v práci s ukrajinskými žáky a jejich výukou, v kontaktu s jejich rodiči a v řešení všech možných problémů, které se vyskytují,“ uvedl ředitel ZŠ Mariánské náměstí Bohuslav Jandásek.

Ve škole na Mariánském náměstí je v současnosti 15 ukrajinských žáků. Do škol ve Zlínském kraji chodilo v červnu 182 žáků a na středních školách jich studovalo třiadvacet.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x