Děti ve Zlínském kraji jedí o Vánocích nejčastěji jinou rybu než kapra

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ZLÍNSKÝ KRAJ – Jinou rybu než kapra jedí nejčastěji na Vánoce děti ve Zlínském kraji. V celé České republice je pak nejčastějším štědrovečerním jídlem dětí kuřecí řízek, uvedla mluvčí Českého statistického úřadu Jolana Voldánová.

Jiná ryba než kapr má ve Zlínském kraji největší zastoupení jako jídlo pro děti u štědrovečerního stolu. „Má ji čtvrtina dětí. Naopak skoro nikdo neuvedl v kraji jako své jídlo vinnou klobásu,“ uvedla Voldánová.

Vinnou klobásu si naopak ze 14 procent dopřávají na Vánoce děti v Královéhradeckém kraji. Nejčastějším štědrovečerním jídlem českých dětí je ale kuřecí řízek. Na druhém místě je kapr a na třetím jiný druh ryb, který zvítězil právě i ve Zlínském kraji.

Informace vyplývají z minisčítání, které u 19.000 dětí provedl Český statistického úřad. „Výrazně méně obvyklý je na sváteční tabuli vepřový řízek nebo právě vinná klobása,“ poznamenala Voldánová.

Kuřecí řízek uvedlo jako štědrovečerní jídlo 43 procent dětí, nejčastěji je z 65 procent v Karlovarském kraji, ze 62 procent v Ústeckém kraji a z 58 procent v Libereckém kraji. Kapra mají nejčastěji na Vysočině, kde ho uvedla polovina respondentů. Oblibě se ale těší i v Jihočeském kraji, nejméně naopak kapra jedí v krajích Ústecký a Liberecký.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x