Dětská gynekologie má v Baťově nemocnici padesátiletou tradici. Vyhledávají ji pacientky z celého kraje

Foto: KNTB
ZLÍN – Už více než padesát let funguje v Baťově nemocnici ve Zlíně dětská gynekologie. Právě v tomto oboru se Gynekologicko-porodnickému oddělení podařilo začátkem srpna obhájit akreditaci, díky níž se mohou ve Zlíně vzdělávat lékaři před atestací z dětské gynekologie.

Ambulance dětské gynekologie funguje v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně dvakrát týdně, za rok 2021 tady lékaři vyšetřili 320 malých pacientek do 10 let a více než 500 dětí nad 10 let. Jen ultrazvukových vyšetření bylo v rámci dětské gynekologie v loňském roce celkem více než 800, což je nejvíce ve Zlínském kraji.

Lékaři na Gynekologicko-porodnickém oddělení také provádějí u dětských pacientek některé chirurgické výkony, naposledy to byla laparoskopie u šestileté holčičky s přetočeným vaječníkem.

Onemocnění a problémy v dětském věku mají svoje specifika a vyžadují lidský a citlivý přístup s odborným nadhledem. Ten je podpořený právě atestací v oboru dětská gynekologie. Určitě neplatí, že dítě je jenom malý dospělý. Dětský a adolescentní věk má svá specifika, která je třeba respektovat a takto k nim také přistupovat,“ uvedla vedoucí ambulance dětské gynekologie Gynekologicko-porodnického oddělení Baťovy nemocnice Jolana Konečná.

Důležitá je zejména diagnostika vývojových vad rodidel s dopadem na sexuální a reprodukční funkce v dospělosti. „U děvčat do 10 let se často řeší výtoky a svědění zevních rodidel, předčasná puberta, krvácení z rodidel nebo jejich srůsty,“ sdělila Adéla Maňáková z ambulance dětské gynekologie.

Mezi nejčastější problémy u starších a adolescentů patří bolestivá a nepravidelná menstruace, výtoky a bolesti v podbřišku. „Řešíme ale také úrazy našich malých pacientek, mezi nejrizikovější patří jízda na kole, koloběžce, pády na hrany bazénu nebo trampolíny. Letos o prázdninách jsme ošetřili zhruba 10 případů, od lehčích až po těžší,“ přiblížila Maňáková.

Zdravotníci z ambulance dětské gynekologie dále konzultují například problematiku vakcinace proti rakovině děložního hrdla. „Zvláště u adolescentů je velmi důležitá osvěta ohledně zahájení pohlavního života, výběru vhodné antikoncepce a prevencí sexuálně přenosných onemocnění. V tomto smyslu spolupracujeme se sexuologickou ambulancí, která funguje v rámci gynekologie KNTB,“ vysvětlila Adéla Maňáková a dodala, že k náplni dětské ambulance patří také sledování pacientů po apendektomii nebo indikace k lázeňské léčbě.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x