Dětská pohotovost v Uherském Brodě končí. Nejsou pediatři

Foto: firmy.cz
UHERSKÝ BROD – V Uherském Brodě končí lékařská pohotovostní služba pro děti a dorost. Důvodem jejího uzavření je nedostatek pediatrů a neochota lékařů sloužit nad rámec své běžné praxe.

Dětskou pohotovost v Uherském Brodě zajišťuje už řadu let Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje a financuje ji Zlínský kraj. Otevřena byla vždy o víkendech a svátcích od 8 do 15 hodin. Loni, od ledna do konce listopadu, ošetřila celkem 663 nemocných dětí.

Dva z pediatrů teď ze systému osmi sloužících lékařů vypadli. Sloužící, velmi ochotní lékaři jsou ve vyšším seniorském věku, je jich ale málo a nikdo další je v jejich snaze nepodpořil. Přes veškeré úsilí vedení záchranky i Zlínského kraje, včetně nabídky nadstandardních finančních podmínek, se adekvátní počet lékařů nepodařilo v tuto chvíli zajistit. Z jednání vyplynulo, že oslovení pediatři dávají přednost volnému času,“ řekl ředitel Zdravotnické záchranné služby Zlínského kraje Josef Valenta.

Doposud bylo poskytování pohotovostních služeb založeno jen na ochotě lékařů. Žádný zákon, který by jednoznačně vymezoval práva a povinnosti lékařů při zajišťování pohotovostních služeb, neexistuje.

Všem sloužícím lékařům bych chtěl za jejich práci velmi poděkovat, vážím si toho. S pediatry budeme chtít o nastalé situaci ještě jednat a najít dohodu, abychom provoz pohotovostní služby dál zachovali,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.

Pohotovost pro dospělé zůstává v Uherském Brodě beze změn, a to ve stejném rozsahu jako doposud. „I tady však jednání nebyla jednoduchá, ale shoda a pochopení byly nakonec nalezeny,“ informovala ZZS ZK na svém webu.

Ordinační hodiny lékařské pohotovostní služby pro dospělé v Uherském Brodě jsou v pracovní dny od 17 do 20 hodin, o víkendu a ve svátky pak od 8 do 20 hodin.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x