Diagnostický proces transsexuálů je složitý, říká Pavel Havelka ze zlínské sexuologické ambulance

MUDr. Havelka s klientem. Foto: KNTB
ZLÍN – Už více než dva roky funguje ve zlínské Baťově nemocnici jediná sexuologická ambulance ve Zlínském kraji. Sexuolog a gynekolog Pavel Havelka v ní kromě jiného řeší také pacienty s genderovou problematikou. Z počtu 25 je jich momentálně v procesu hormonální přeměny 10.

U pacientů s genderovou problematikou probíhá celá řada podrobných vyšetření, která mají určit, zda se opravdu jedná o transsexualitu, či nikoliv.

Řešíme především diagnostický proces, jestli jejich přesvědčení opravdu odpovídá skutečnosti, a to ve spolupráci s psychology, psychiatry a endokrinology. Tato spolupráce je nutná a jsem velice rád, že probíhá velmi dobře,“ říká Pavel Havelka z Gynekologicko-porodnického oddělení Krajské nemocnice T. Bati, jehož součástí je i sexuologická ambulance.

V dalším kroku pak odborníci posuzují průběh celého procesu přeměny, a to jak pozitiva, tak negativa, která z toho mohou plynout. „Jde také o psychologickou podporu, řešení změny jména na neutrální, a někdy také o problematiku ve škole, kde jsem několikrát i osobně navštívil učitele a řešili jsme problémy, na které nejsou školy zatím nastaveny,“ zmiňuje Havelka.

Jeden z jeho pacientů (23 let, v začátku přeměny 22 let), který prochází přeměnou z ženy na muže, doplňuje, že ho to ke změně pohlaví vedlo už od dospívání. „Co se týče toho konkrétního momentu rozhodnutí, milníkem byla nejspíš změna bydliště a možnost začít jinde a „znovu“. Že je něco špatně, to jsem věděl prakticky od chvíle, kdy jsem začal sám sebe víc vnímat, asi už někdy na prvním stupni základní školy. Bylo jen otázkou času, kdy se smířím s tím, že je potřeba změnit všechno od základu. Návštěvy ambulance beru jako pravidelnou kontrolu toho, že je vše v pořádku a vyvíjí se správně,“ svěřil se klient sexuologické ambulance.

Ze začátku pacienti navštěvují ambulanci častěji, tedy zhruba jednou za měsíc. Později se již jedná o kontroly v rozmezí několika měsíců. „Je důležité kontrolovat zdravotní stav, včetně laboratorních vyšetření při terapii hormony a všeobecně jde o psychickou podporu,“ pokračuje Pavel Havelka.

Sexuologickou ambulanci navštěvují podle Havelky nejčastěji ženy, které chtějí podstoupit přeměnu na muže.Zatím si změnu nikdo nerozmyslel, a i celorepublikově jde o jednotky případů. V České republice stále funguje přísný rozhodovací proces, který dle mého názoru správně a přesně diagnostikuje transsexualitu. Nikdo není neomylný, takže se to samozřejmě může stát, ale většina lidí podstupující přeměnu pohlaví je u nás opravdu transsexuálů a nejde o přechodnou záležitost,“ doplňuje zkušený zlínský sexuolog.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x