Díky unikátnímu vynálezu mohou zlínští sledge hokejisté trénovat i na suchu

HODONÍN - Na poněkud netradičním místě, v prostorách hodonínské Oázy, se o víkendu sešli sledge hokejisté Zlína. Hráči šestinásobného extraligového šampiona se viděli poprvé od loňského října, kdy byla předčasně ukončena sezona a zrušena veškerá společná příprava. Nyní vedení klubu SHK Lapp spřádá plány na další soutěžní ročník.

Pouze tři týdny trvala poslední extraligová sezona v para hokeji. Zlíňané ve třech duelech získali šest bodů, pak přišla nejen dlouhá pauza, ale i očekávaná zpráva o předčasném konci. Kvůli pandemii koronaviru tak zůstala bez mistra druhá sezona v řadě. Hráče z Baťova města ani netěší, že zůstávají posledním vítězem, jenž drží svou mistrovskou šňůru od roku 2015.

Kluci od října stáli a nemohli se nijak připravovat. Nešlo se připravovat ani na ledě, ani ve fitness centrech. Je to špatné. Teď, když jsme už mohli začít trénovat, tak nám zase ve Zlíně v PSG aréně udělali očkovací centrum, takže opět se nám příprava zastavila. Tak snad nějak v létě už odstartujeme i na jiných zimních stadionech,“ uvedl generální manažer SHK Lapp Zlín Petr Julina.

Individuálně se připravuje také jeden z nováčků – Josef Panák. Rodák z Ratíškovic na Hodonínsku, jenž je skoro tři roky po amputaci nohy, díky dobročinnému projektu Saves Help obdržel sáňky od reprezentačního hokejového brankáře Šimona Hrubce. I proto se snaží neustále pracovat a zlepšovat se, aby jednou nastoupil v soutěžním utkání. „Je to hodně náročné. Máme pedanta trenéra, takže tréninky jsou fakt fyzicky náročné,“ říká s úsměvem Josef Páník.

Byl to právě Josef Panák, kdo společně se spoluhráčem a kamarádem Miroslavem Zdražilem v době pandemie koronaviru vymyslel na své sáňky speciální úzká kolečka, která jsou stejně široká jako nože, takže díky tomu mohou zlínští sledge hokejisté na rozdíl do předcházejících let trénovat balanc a fyzickou kondici nejen na ledě, ale také na suchu!

Muselo to projít určitým vývojem, museli jsme vymyslet, z jakého materiálu a jak to udělat, ale v podstatě během pár dnů to bylo vymyšlené. Šestnáct sad jsme poslali na Slovensko pro reprezentaci. Pak si je objednali Norové, Dáni a tak dále. Kdybychom to víc propagovali, bylo by to účinnější. Ale důležité je to naše know-how, takže nám to stačí,“ popisuje vznik vynikající myšlenky sledge hokejista Miroslav Zdražil.

Zlíňané na Slovácku nejen trénovali, ale také tmelili partu a třeba i rybařili. Na novou extraligovou sezonu, která by se měla rozjet klasicky v září, se začnou chystat po mistrovství světa v Ostravě. Na červnovém šampionátu se v barvách Česka a Slovenska představí hned sedm hráčů Zlína.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x