Divoženky, újemnice, bosorky, no prostě čarodějnice – hrrr do akce, vaše noc je tady

Pálení čarodějnic je tady! Foto: Zlin.cz
ZLÍNSKO - Bývá to předmájová, docela mystická noc jakoby stvořená pro věci málo obvyklé a navíc sebou vede máj, což je měsíc lásky. Poslední dubnové noci se říká také filipojakubská či Valpuržina. Samozřejmě je spojena s pálením čarodějnic. Do hlavní role jdou ženy a dívky.

Ve Štípě, tedy v tamní základní škole maličko předběhli čas.

„My jsme se na pálení čarodějnic vrhli pro velký zájem dětí a jejich blízkých už v pátek odpoledne a večer. Vatru jsme si připravili společně s našimi dobrovolnými hasiči vlastními silami, měli jsme nádherný, pestrý program, bylo tu nejméně pět set malých i velkých čarodějnic a čarodějů, myslím, že se bavili všichni, kteří přišli,“ mohl konstatovat ředitel školy Lubomír Klátil.

Čarodějnice se samozřejmě regulérně slétají na poslední dubnovou noc. Velký slet spojený s následující mega taneční zábavou, kam chodí obrovské množství lidí, mají v sobotu ve Hvozdné.

„Akce je to hodně náročná, zájem lidí veliký, vatru si ohlídáme společně s dobrovolnými hasiči,“ konstatuje hvozdenský radní Robert Tomšů.

K čarodějnickým rejům patří i lektvary, které tyhle divoženky umějí připravit, což slibují třeba ve Fryštáku, kde se čeká velký čarodějnický průvod.

V Hulíně spojují pálení čarodějnic jako na dalších místech s dalším báječným zvykem, jimž je stavění máje.

Tradičně se čarodějnicím daří třeba na výletišti v Sazovicích, kde pokaždé soutěží o nejhezčí malou a nejdrsnější velkou čarodějnici.

Prostě přelom dubna a května budiž pochválen.

A to včetně pánů kluků z Provodova, kteří vztyčují v obci májku, jednu z vůbec nejhezčích v celém kraji.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x