Dnes je Světový den předčasně narozených dětí. Nedonošeňátka z celého kraje míří za odbornou péčí do Zlína

17. listopadu se slaví Světový den předčasně narozených dětí. Foto: KNTB
ZLÍN - V Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně se o ty úplně nejmenší, často půlkilové, předčasně narozené děti starají zdravotníci na jednotce intenzivní a resuscitační péče Novorozeneckého oddělení. Tyto děti často vyžadují nepřetržitou odbornou péči. Světový den předčasně narozených dětí, který připadá na 17. listopad, upozorňuje na jejich nelehký start do života, obavy rodičů i obrovské úsilí zdravotníků o záchranu křehkého života.

Jednotka intenzivní a resuscitační péče Novorozeneckého oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně je místem, kde se začínají psát silné příběhy dětí z celého Zlínského kraje, které přicházejí na svět o mnoho týdnů dříve.

„Předčasně narozené děti mají, mimo jiné, nízkou porodní váhu. Letošní nejmenší miminko narozené ve 25. týdnu vážilo pouhých 440 gramů. Dítě narozené předčasně vyžaduje individuální přístup, spojený s dlouhodobým pobytem na našem oddělení a v nemocnici obecně. Maminky a celé rodiny prožívají se svými „miminky do dlaně“ nelehké a psychicky náročné období,“ vysvětlila Marcela Pumprlová, staniční sestra novorozenecké JIRP v Krajské nemocnici T. Bati ve Zlíně.

Své o tom ví paní Silvie: „Když jsem zjistila, že jsem těhotná, byl to šok a zároveň zázrak. Doma máme akční sedmiletá dvojčata Vojtíška a Jindříška. Nebyla jsem nejmladší, v minulosti jsem prodělala rakovinu slinivky, transplantaci jater, na čas jsem ochrnula. Strachovala jsem se, zda těhotenství zvládnu. S velkou podporou rodiny jsem se na miminko moc těšila. Termín porodu byl stanoven na 14. května.“

Zdravotní komplikace paní Silvie vyústily ve spontánní předčasný porod. Barunka se narodila ve 28. týdnu s porodní váhou 1280 gramů a špatnou funkcí ledvin, plic, srdce. Lékaři ji ihned umístili na novorozeneckou jednotku intenzivní a resuscitační péče, kde holčička bojovala o život. „Pan primář Jozef Macko provedl punkci, Barunce z bříška vysáli 80 ml tekutiny. Ulevilo se jí a orgány začaly postupně fungovat,“ zavzpomínala na těžké chvíle paní Silvie.

Příběhů podobných tomuto bylo letos k 15. listopadu v porodnici Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně 132. „Novorozenecká jednotka intenzivní péče je pracoviště s nejmodernější přístrojovou technikou, lékaři a sestry jsou specialisté ve svých oborech a zároveň srdcaři. Je to místo, kde potřebujeme víru, dáváme naději a je tady velký prostor pro láskyplnou péči. Jsme svědky těžkých začátků, jedinečných lidských příběhů, které si rodiče i my navždy pamatujeme,“ svěřila se staniční sestra Pumprlová.

A příběh předčasně narozené Barunky? „Naše holčička má devět měsíců a 7,3 kg. Je to zdravé, usměvavé dítě. Když se ráno probouzí, směje se na nás a my v ní vidíme anděla, který přišel na tento svět, aby z nás udělal šťastnou rodinu,“ dodala spokojená maminka.

Na celém světě se ročně narodí více než 15 milionů nedonošených dětí, v České republice je to přibližně 9 tisíc. Rodiče předčasně narozených dětí a neonatologická oddělení v České republice podporuje kromě jiných také spolek Nedoklubko. Maminky i zdravotníky Neonatologického oddělení Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně podpořili u příležitosti svátku předčasně narozených dětí symbolickými dárky.

Zdroj: Dana Lipovská, KNTB

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x