Dny lidí dobré vůle letos proběhnou v tradičním režimu a bez omezení

foto: Zlínský kraj
VELEHRAD – Dny lidí dobré vůle, které se konají 4. a 5. července na Velehradě při příležitosti státního svátku Dne slovanských věrozvěstů – svatých Cyrila a Metoděje, nabídnou bohatý program. Třešinkou na dortu potom bude také fakt, že letos bude program probíhat v tradičním režimu a bez omezení, která tuto akci provázela v minulých letech.

Dny lidí dobré vůle jsou co do počtu návštěvníků největší oslavou spojenou s konáním státních svátků v celé České republice. Poslední roky ale nemile zasáhlo omezení spojené s pandemií koronaviru. Letošní program ale konečně proběhne v tradičním plném režimu a příchozí se žádných omezení bát nemusí. Pořadatelé proto očekávají účast okolo 30 tisíc návštěvníků.

„Pro Zlínský kraj je nesmírnou ctí a privilegiem, že právě náš region může být dějištěm celonárodní pouti na počest sv. Cyrila a Metoděje, patronů Moravy a spolupatronů Evropy. Je fantastické, že navzdory tolika staletím a tolika dějinným proměnám, jimiž prošla lidská civilizace, zůstává cyrilometodějský odkaz živý, aktuální a inspirativní,“ řekl hejtman Radim Holiš, který nad akcí převzal záštitu. „Vnímáme Dny lidí dobré vůle jako top akci celostátního významu a vážíme si toho, že nás Arcibiskupství olomoucké coby hlavní pořadatel považuje za partnera,“ dodává s tím, že Zlínský kraj podpoří velehradské oslavy částkou 300 tisíc korun.

Starosta obce Velehrad Aleš Mergental informoval, že pozvání na akci přijali zástupci všech čtrnácti českých a moravských krajů. Očekává se také účast 11 krojovaných párů z těchto regionů. Starosta také připomíná, že od 14:00 hodin 4. července až do 17:00 hodin 5. července bude tradičně fungovat odstavné parkoviště na obchvatu Starého Města a zároveň také kyvadlová doprava na Velehrad.

Návštěvníci se mohou těšit na pestrý program věnovaný rodinám s dětmi, celou řadu výstav, hudební vystoupení, sportovní vyžití i tvůrčí dílny.

„V letošním roce jsou pozváni i váleční uprchlíci a téma Ukrajiny jsme začlenili do celého projektu. Také si letos připomínáme 100. výročí založení Charity a začíná rovněž příprava na 100 let od úmrtí arcibiskupa Antonína Stojana v roce 2023. Jsme rádi, že jméno tohoto arcibiskupa začíná ve společnosti rezonovat a můžeme veřejnosti přiblížit jeho odkaz,“ sdělil Josef Kořenek, tajemník Dnů lidí dobré vůle.

Součástí velehradských oslav je tradičně také největší evropské setkání vozíčkářů. Ti se mohou díky doprovodu dobrovolníků Maltézské pomoci účastnit koncertů i bohoslužebných obřadů.

Před charitativním Večerem lidí dobré vůle, kde vystoupí řada vynikajících interpretů klasické i moderní hudby, proběhne 4. července Modlitba za vlast ve velehradské katedrále.

V úterý 5. července potom proběhne slavnostní mše při Národní pouti. Bude ji celebrovat kardinál Michael Czerny, rodák z Brna a blízký spolupracovník papeže Františka.

A pokud se na Velehrad během Dnů lidí dobré vůle nedostanete, nemusíte smutnit. Dobročinný koncert i slavnostní bohoslužbu budou v živém přenosu vysílat Český rozhlas a Česká televize.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x