Do Zlatého jablka dorazily filmové klapky. Prohlédnout si je můžete už ode dneška!

Filmové klapky ve Zlatém jablku. Foto: Zlaté jablko
ZLÍN - 63. ročník Zlín Film Festivalu je za dveřmi. Jeho první předzvěstí jsou výstavy, které od dnešního dne, tedy 17. května hostí obchodní centrum Zlaté jablko. Návštěvníci si zde mohou prohlédnout celou kolekci 126 umělecky ztvárněných klapek od předních českých výtvarníků, výstavu fotografií vzpomínající na režiséra Jiřího Menzela nebo si připomenout animovanou tvorbu, která vznikla v ateliérech na Kudlově. Najdete tu i oblíbení kutily Pata a Mata nebo scény z filmů.

Atmosféru zlínského „filmáku“ je možné si ve Zlatém jablku užít už teď. K vidění jsou tady hned tři výstavy s filmovou tematikou. „Velkou pozornost každý rok budí výstava Salonu filmových klapek,“ připomíná tradiční přehlídku originálních výtvarných děl ředitel Zlatého jablka Jiří Kratochvíl. Obyčejné dřevěné klapky opět povýšili na umělecká díla takoví autoři jako Kateřina Miler, Kristian Kodet, Michal Škapa nebo Josef Velčovský.

Každoročně se mezi výtvarníky objevují i nová jména. Letos se tak poprvé do tvorby klapek zapojila například animátorka a ilustrátorka Eliška Podzimková nebo tři zlínští rodáci – malířka Athena Aks, sklářská výtvarnice Miroslava Ptáčková a Vlastimil Elšík. Klapky budou ve Zlatém jablku k vidění do 29. května. Poté se přesunou do Kongresového centra, kde se 4. června uskuteční jejich dražba. Z výtěžku jsou pak tradičně podporovány filmové projekty studentů filmových škol a dalších mladých tvůrců.

Druhá výstava dá formou fotografií vzpomenout na režiséra, scenáristu, herce a pedagoga Jiřího Menzela, který by letos oslavil 85. narozeniny. Jiří Menzel byl pravidelným návštěvníkem zlínského filmového festivalu a rád se na něj vracel.

Věhlasnou zlínskou animovanou tvorbu představí třetí výstava „Střípky z kudlovských animací“, vždyť animovaná tvorba je jedním z hlavních témat letošního festivalu. V ateliérech na Kudlově vznikla a vzniká řada animovaných filmů. Návštěvníci si mohou připomenout třeba scénu z filmu Král Lávra od Karla Zemana, vyfotit se s postavičkami nešikovných kutilů Pata a Mata, prohlédnout si projektor, se kterým pracovala legendární tvůrkyně Hermína Týrlová, i další artefakty z filmů, které byly vytvořeny ve Zlíně.

Tyto výstavy budou ve Zlatém jablku k vidění až do posledního dne festivalu, do středy 7. června.

Zdroj: Zlaté jablko Zlín

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x