Do Zlína míří sedmý Art Tour Festival

foto: Art Tour Festival, Živý Zlín
ZLÍN – Ulice Zlína dnes hostí Art Tour Festival. Ten mohou milovníci umění znát pod dřívějším názvem Gallery Tour. Sedmý ročník putování po galeriích se zaměří na současné umění, slam poetry, nabídne promítání filmu, architektonickou zážitkovou prohlídku a nebude chybět ani burza umění. Všechny letošní akce jsou navíc soustředěné do centra města a návštěvníci tak budou mezi jednotlivými body přecházet pěšky.

Centrum Zlína dnes hostí jedinečný Art Tour Festival. Jde už o sedmý ročník akce dříve známé jako Gallery Tour. Pořadatelé lákají na novou náplň festivalu, který se zaměřuje na současné umění.

Program, který je pro všechny účastníky zdarma, začíná už ve 13.00 hodin v Galerii Kabinet T./J. A. Bati. Tady se návštěvníkům představí výstava Mléčný protest od Denisy Langrové. Autorka ve své výstavě pozoruje určitou lokalitu a srovnává terénní výzkum s mnohými ekologickými, etologickými a environmentálními teoriemi a lidsko-zvířecími studiemi.

Další komentovaná prohlídka výstavy na návštěvníky čeká od 14.15 hodin ve VS & poezie. Radek Michálek tady představí svou Expedici 37, tedy výstavu, která pracuje s odlitky. Návštěvníci se navíc mohou těšit na slam poetry v podání Michala Schmidta, finalisty MČR za rok 2019. Ve svých textech se zaměřuje na sociální i hořkosladká témata, v improvizacích pak staví na bizarních příbězích.

Dalším bodem programu bude od 15.30 architektonická prohlídka Zlína s Lucií Šmardovou. Hlavním tématem bude vizuální smog. Procházka navíc začíná tematicky na okraji továrního areálu, kde se masivně polepují dříve prosklené výkladce a partery.

Od 16.45 hodin se účastníci festivalu mohou těšit na vernisáž výstavy Fearlessness ve Photogether Gallery. Ta prohlubuje témata identity, tělesnosti, queerness, zranitelnosti, sebepéče, hledání a obývání vlastního prostoru ve společnosti, pocitu bezpečí a především radosti.

V 18.00 hodin potom začínají další dva body Art Tour Festivalu. Jde o burzu umění ve 44. budově, kde budou umělci nabízet k zakoupení svá díla. A komentovanou prohlídku výstavy Svnjítě v Galerii Komnata, která reflektuje první dětské vědomé vnímání samoty jako něčeho příjemného a bezpečného.

Po všech výstavách přijde na řadu taky promítání filmu. Ve zlínském zámku se v 19.15 hodin spustí projekce snímku Fuga na černých klávesách. O hodinu později začne v Public Museum Vojtěcha Skácela vícekanálová projekce Piece Pissing. Jejím cílem bude vyprovokování debaty týkající se současné role a funkce umění.

Celý festival uzavře stejně jako minulý rok série hudebních vystoupení. Tentokrát ve 44. budově. Od 21 hodin zahrají Nanashi, Princip, Athena Chlebová a Rainer. Poslední chvilky celé akce potom ovládne DJ SERB686. Organizátoři dodávají, že vstupné na sérii koncertů je 99 korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x