Do Zlína míří tenisové hvězdy budoucnosti

Foto: TK Zlín
ZLÍN - Vybavte si nejslavnější jména posledních desetiletí českého tenisu od Petra Kordy, Jiřího Nováka přes Tomáše Berdycha, Petru Kvitovou, Karolínu Muchovou, Barboru Krejčíkovou anebo naposledy Karolínu Plíškovou. Jedno je spojuje - už coby žáčci hrávali mistrovství republiky družstev mladšího žactva. To se v posledních letech koná v péči Jihomoravského tenisového svazu ve Zlíně. A právě tady to od čtvrtka do neděle bude parádní přehlídka budoucích hvězdiček našeho tenisu.

„Jsem si jist, že uvidíme ty nejlepší mladé tenisty do 12 let, hraje se o Pohár prezidenta Českého tenisového svazu od čtvrtka do neděle. Účastní se dvanáct týmů, favority hledejme například mezi nadějemi Prostějova a pražských klubů,“ dívá se dopředu ředitel turnaje Jan Macharáček, šéf zlínského klubu i Jihomoravského tenisového svazu.

Tenisté dnes začínají trénovat už někdy kolem čtvrtého pátého roku, za sedm let se zdokonalí natolik, že jde o úžasnou podívanou. Laik se opravdu diví, jak subtilní chlapci i dívky tenis umějí. Už proto je zvána široká tenisová veřejnost. A mistrovství je vždycky také místem setkávání rodičů, kteří své děti doprovázejí od útlého věku. Je přitom pozoruhodné, že vysoké žebříčkové postavení v této kategorii ještě nezaručuje úspěchy v budoucnosti.

„Náš Jirka byl ještě v době federace mezi mladšími i staršími žáky vždy až třináctý v republice, nic nenapovídalo tomu, že se někdy dostane do světové špičky,“ vybavuje si například Jiří Novák starší, který v době žákovské a dorostenecké vedl coby nehrající kapitán sedm let zlínský tým.

„Pamatuji si cestování s Karolínou moc dobře, střídali jsme se s manželkou, často jsme jezdili oba, třeba v kategorii mladších žáků jsou účastníky napínavých prestižních bojů opravdu ještě děti. Kája hrávala i ve Zlíně, máme odsud pěkné zážitky,“ vypráví otec přední světové hráčky Karolíny Muchové Josef.

U Nováků se tenis opravdu dědí. Jiří Novák to dotáhl na páté místo světového žebříčku a do semifinále Australia Open, mimořádně úspěšný býval v deblu a také v Davis Cupu. Před osmi lety vyhrál v barvách Prostějova soutěž družstev jeho syn Jiří Novák III. Tenis hraje úspěšně dodnes na americké univerzitě, kde úspěšně zakončil první ročník vysokoškolského studia.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x