Do Zlína opět dorazili podvodníci s falešnou sbírkou

Foto: MP Zlín
ZLÍN - Do Zlína opět zavítali podvodníci s falešnou sbírkou. Ke své smůle narazili na policistu v civilu, serveru Zlin.cz to řekl zástupce ředitele Městské policie Zlín Pavel Janík.

Již několikátý rok po sobě se strážníci Městské policie Zlín setkávají s podvodníky, kteří se neštítí využít k vlastnímu obohacení soucitu druhých lidí. Ti do Zlína opět zavítali z Rumunska a náhodným kolemjdoucím předkládali jakýsi na první pohled omšelý „formulář“ s nadpisem: „NÁRODNÍ SDRUŽENÍ PRO NESLYŠÍCÍ A TĚLESNÉ POSTIŽENÉ LIDI A CHUDÉ DĚTI. CHCEME OTEVŘÍT MEZINÁRODNÍ CENTRUM. DĚKUJEME.“

Stálé operační centrum Městské policie Zlín přijalo oznámení, že po parkovišti u obchodního centra v místní části Malenovice se pohybuje dvojice osob, která vybírá peníze na podvodnou sbírku. Na místo tak ihned zamířila nejbližší motorizovaná hlídka, která se záhy zkontaktovala s oznamovatelem. Strážníky ale vzápětí oslovil další muž a uvedl, že kousek odtud jiný člověk podezřelé zadržel.

Jak strážníci následně zjistili, jednalo se o policistu v mimopracovní době, kterého podvodníci ke své smůle také zkontaktovali a chtěli po něm peníze. Jak bylo následně zjištěno, jednalo se o 16letého muže a 22letou ženu z Rumunska.

„Dvojice oslovovala náhodné kolemjdoucí, přičemž se snažila oslovené přimět k finančnímu příspěvku na mezinárodní centrum pro postižené a chudé děti. Aby ve veřejnosti vzbudila zdání, že se jedná o skutečnou veřejnou sbírku, předkládali dokonce vlastní ,formulář´. Na něm nechyběly vedle státní vlajky a různých symbolů ani podpisy a částky údajných dárců,“ poznamenal Janík.

Totožnost obou podvodníků na místě následně ověřila hlídka cizinecké policie, která zjistila, že po mladém cizinci je vyhlášeno pátrání. Tím pro něj také dobrodružství spojené s podvodným vylákáním peněz skončilo.

Městská policie Zlín vyzývá širokou veřejnost, aby dobře zvažovala, komu své finanční prostředky věnuje. Zatímco při oficiální veřejné sbírce jsou vybrané peníze skutečně použity na bohulibé účely, v případě zmíněných podvodníků putují výhradně do jejich kapes.

Jestli je daná sbírka legální, si může každý ověřit v Centrální evidenci veřejných sbírek, kterou vede Ministerstvo vnitra ČR. Je dostupná on-line prostřednictvím internetu na webových stránkách: https://aplikace.mvcr.cz/seznam-verejnych-sbirek/.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x