Do Zlínského kraje opět zavítalo více hostů

Ilustrační foto (Foto: Zlin.cz)
ZLÍNSKÝ KRAJ – Podle údajů Českého statistického úřadu byl v celé ČR uplynulý rok opět ve znamení růstu z pohledu počtu příjezdů i přenocování hostů. Platí to také o výsledcích dosažených ve Zlínském kraji, jehož území se v cestovním ruchu prezentuje jako turistický region Východní Morava, serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí Centrály cestovního ruchu Východní Moravy Zdeněk Urbanovský.

Ve Zlínském kraji nadále pokračoval růstový trend návštěvnosti zahájený již před sedmi lety. Na růstu se podílejí jak hosté z tuzemska, tak ze zahraničí.

Východní Morava je zajímavou destinací v průběhu celého roku. Ukazují to více než uspokojivé výsledky posledního čtvrtletí roku 2019, kdy byl zaznamenán nárůst počtu tuzemských hostů (+ 5,2%) a rovněž nárůst počtu jejich přenocování (+ 7%).

Co se týká celoročních výsledků návštěvnosti ve Zlínském kraji, dle zprávy Českého statistického úřadu v roce 2019 přijelo do Zlínského kraje 808 937 hostů, kteří zde strávili 2 270 751 přenocování. Meziročně vzrostl jak počet hostů (+ 3,8 %), tak počet přenocování (+ 2,0 %). Zlínský kraj drží rostoucí trend v počtech domácích hostů, kterých v roce 2019 přijelo o 4,6 % více než v roce 2018. Nepatrný pokles je zaznamenán u počtu hostů ze zahraničí. Celoroční růst počtu hostů i přenocování má dynamiku odpovídající celostátnímu průměru.

Průměrná délka přenocování v roce 2019 zůstává na hodnotě 2,8 nocí. Nejdelší dobu pobytu (tři noci) tráví v kraji tuzemci a Rakušané, nejkratší pak (1,7 – 1,9 noci) Poláci a Maďaři.

U všech sledovaných zahraničních trhů byl v roce 2019 zaznamenán růst, s výjimkou trhu slovenského a maďarského. Po deseti letech růstu došlo u slovenského trhu k poklesu počtu hostů a jejich přenocování na území Zlínského kraje.

„Pokles počtu hostů ze Slovenska jsme zaznamenali již v průběhu letní sezony. Vysvětlení je potřeba hledat v interním opatření slovenské vlády, která zavedla povinný příspěvek zaměstnavatelů na rekreaci. Poukazy, které zaměstnanci dostávají, lze realizovat pouze na pobyty na Slovensku,“ uvedla Petra Psotková, ředitelka Centrály cestovního ruchu Východní Moravy. Ve Zlínském kraji jsou nejvíce navštěvované lokality Luhačovice, Rožnov pod Radhoštěm, Velké Karlovice, dále pak na Slovácku území kolem Velehradu a obce Modrá. „Nejvíce navštěvovaným turistickým cílem v regionu je Zoo Zlín,“ dodala Petra Psotková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x