Dobové snímky z roku 1919 v barvě a pohybu! Unikátní výstava ukazuje firmu Baťa očima umělé inteligence

Foto: Živý Zlín
ZLÍN – Kolektivní dům ve Zlíně uvádí ke 130. výročí založení firmy Baťa a ke 100. výročí filmové tvorby ve Zlíně unikátní výstavu Baťa: 130 let poté. Díky novým technologiím a umělé inteligenci uvidí návštěvníci původně černobílé dobové snímky z originálního baťovského fotoalba z roku 1919 v barvě a pohybu!

Jedinečný projekt nabízí kromě výběru dobových fotografií ze sbírek sběratele Jiřího Madzii, pořízených před 105 lety při příležitosti 25. výročí firmy Baťa, také překvapivou práci s filmem i zážitkový doprovodný program. Součástí výstavy je také virtuální zaměstnanec závodů Baťa, jehož podobu, hlas i reakce vytvořila podle dostupných informací a dobových nahrávek a záznamů umělý inteligence.

Nové technologie nám odhalují detaily historie. Prožíváme bouřlivý rozvoj použití umělé inteligence napříč obory, včetně uměleckého světa. Projekt má otevřít diskusi nad použitím AI, ukázat možnosti práce s fotografiemi a filmem i přinést návod k rozpoznávání reality a upraveného díla,“ popsala myšlenku výstavy ředitelka Živého Zlína Jana Kubáčová.

Unikátní audiovizuální dílo vzniklo během několika měsíců v ateliérech zlínské IS Produkce.

Umělá inteligence bude velmi brzy schopná rozumět obsahu stejně jako my lidé. Díky AI jsme nyní svědky velmi rychlé evoluce v audiovizuálním světě, která brzy změní způsob, jakým vnímáme filmy nebo fotografie. Filmy se budou přizpůsobovat divákům, budou reagovat na naše individuální preference a určitě brzy zažijeme také audiovizuální cestování časem a prostorem. Nebudeme jen pasivní diváci, ale aktivní účastníci“ specifikoval práci s AI jednatel IS Produkce Martin Gazda.

Tři desítky fotografií dokumentují naprosté počátky výroby značky Baťa ve Zlíně.

V barvě znovuobjevujeme historii, její ukrývané detaily, které najednou vystupují z pozadí a umožňují nám vnímat minulost uceleněji, v netušených souvislostech a perspektivách. Animace s pomocí AI je způsob, jak nedovolit vzpomínkám zestárnout, ale dát jim nový smysl,“ uvedl Jiří Madzia, majitel původního fotoalba a autor projektu Baťa: Náš závod je závodem dělníků.

Atmosféru výstavy dokreslují stroje a artefakty využívané v minulosti při výrobě obuvi a audionahrávky, které mapují život v tehdejším baťovském Zlíně. Výstava bude v kolektivním domě k vidění do 14. dubna.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x