Dobrovolní hasiči zachraňovali děti z „hořící“ otrokovické školky

foto: město Otrokovice
OTROKOVICE – Na pondělní zážitek nezapomenou děti z Mateřské škole Otrokovice v ulici K. H. Máchy v Kvítkovicích, ani dobrovolní hasiči z Otrokovic, Kvítkovic a Tlumačova. Ačkoliv výjezd k hořící mateřské školce, ze které bylo třeba zachránit několik osob, může připomínat noční můru, v tomto případě bylo všechno naopak. Šlo totiž o taktické cvičení, které prověřilo připravenost nejenom hasičů, ale taky učitelů a školkáčků.

Celou akci započal telefonát na linku 150. Krajskému operačnímu středisku HZS Zlínského kraje tak přišlo oznámení o požáru v mateřské školce na ulici K. H. Máchy v Kvítkovicích. A na místo byly okamžitě vyslány dobrovolné jednotky hasičů z Otrokovic, Kvítkovic a Tlumačova.

Mezitím se celá mateřská škola dala do pohybu. Bylo potřeba provést evakuaci, která je jedním z nejdůležitějších úkonů při krizové situaci. Naštěstí si děti mohly klidný odchod ze tříd pořádně nacvičit. Ve školce totiž nehořelo, tedy ne doopravdy. Celá akce byla jen důležitým cvičením.

„Taktické cvičení zdaleka není přínosem jen pro dobrovolné hasiče. Vzhledem k tomu, že o akci ví pouze úzká skupina osob, dokáže věrohodně simulovat situaci, která by mohla nastat. Adekvátně tak musí reagovat i učitelé a ostatní personál, aby správně zkoordinovali děti a měli přehled o celé skupině, kterou mají na starost. Musí se také vypořádat s jejich reakcí, zachovat klid a udělat vše, aby se zamezilo panice,“ uvedl vedoucí krizového oddělení Městského úřadu Otrokovice Petr Zakopal.

Simulovaný požár vypukl v druhém patře školky, kam se hasiči museli dostat po žebříku a přes zakouřené schodiště. Na místě taky zjistili, že při evakuaci v budově zůstali dva dospělí lidé a jedno dítě. Koordinovaným způsobem tak museli hasiči pohřešované najít, vynést je z budovy, poskytnout první pomoc a následně uhasit požár a odvětrat prostory.

„Taktická cvičení ve veřejných budovách, školách i školkách jsou velmi cenným zdrojem zkušeností, kdy máme možnost projít si stanované postupy a vše prověřit. Po samotném zásahu následuje vyhodnocení situace. Kromě našich poznatků nám podává zpětnou vazbu i dohlížející velitel profesionálních hasičů. Při reálném požáru mohou být rozhodující i drobnosti, proto je třeba důkladně si vše projít a být co nejlépe připraveni,“ komentoval Martin Skopec, zástupce velitele jednotky SDH Kvítkovice, který cvičení inicioval.

Právě dobrovolné jednotky hasičů jsou důležitou součástí integrovaného záchranného systému. Vyjíždí nejen k požárům, ale také k haváriím, živelným pohromám, technickým zásahům a dalším událostem, při kterých je v ohrožení zdraví nebo majetek. Obě otrokovické jednotky se pravidelně účastní různých školení a cvičí všemožné druhy zásahů. V posledních měsících tak místní hasiči vyjížděli k několika simulovaným požárům v základních školách. Vyzkoušet si mohli taky osazování nových výplní prostupů protipovodňových stěn.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x