Dokument České televize ukáže Zlín jako největší zahradní město na světě

Foto: Jsf Abb
ZLÍN – Město Zlín není jen symbolem moderní architektury a po Praze druhou největší památkově chráněnou plochou v republice, je také vůbec největším zachovalým zahradním městem na světě! Tuto málo známou skutečnost odhaluje nový dokument České televize Zlín - město v zahradách, který krajskou metropoli představí ve zcela nové perspektivě!

Na scénáři dokumentu se kromě režiséra Pavla Jandourka podílela také autorka námětu Kamila Teslíková a historička umění Ladislava Horňáková z Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně. Snímek vznikal v městských kulisách od jara do podzimu 2022, slavnostní premiéru si odbyl pro uzavřený okruh diváků v rámci letošního Zlín Film Festu.

„Naše město, které bylo dosud spíš učebnicovým příkladem moderního urbanismu a strohého funkcionalismu, zvýraznilo díky projektu České televize a jeho studia v Ostravě i přívlastek zahradní. Zjištění, že Zlín je největším zahradním městem na světě je pro veřejnost v celé republice další a jistě i lákavou pozvánkou k jeho návštěvě a prohlídce,“ uvedl primátor Jiří Korec.

Ten také připomněl, že punc výjimečnosti dodal dokumentu také jeho průvodce, herec a zlínský rodák Jan Šťastný. „Herec, který na Zlín nikdy nezapomněl, dodal snímku na věrohodnosti, protože diváky neprovází po naučené cestě, ale po místech, která důvěrně zná a má k nim osobní vztah,“ doplnil Korec.

Podle autorky námětu Kamily Teslíkové bylo záměrem dokumentu ukázat přímou spojitost architektury města Zlína s jeho historií. „Ráz zahradního města dali Zlínu Baťovi architekti, a velmi elegantně a chytře tak splnili zadání, které od vedení Baťových podniků obdrželi. V našem dokumentu se mimo jiné podařilo ukázat krásu pro Zlín tak typického režného zdiva i stylovou pravidelnost zlínské zástavby a zároveň přiblížit jedinečný systém výstavby tohoto výjimečného města,“ uvedla dále dramaturgyně Teslíková.

Dokument Zlín – město v zahradách měl televizní premiéru 12. 12. 2023 ve 21:10 na stanici ČT Art a pokud jste jej nestihli sledovat, pustit si ho můžete zde.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x