Domácí břišní dialýza mi doslova zachránila život, říká první pacient otrokovického Centra domácích dialýz

První pacient Centra domácí dialýzy Andrej Bilec. Foto: Centrum domácí dialýzy
OTROKOVICE – Na poliklinice v Otrokovicích bylo v minulém týdnu otevřeno první ambulantní Centrum domácí dialýzy v České republice. Prvním pacientem nového specializovaného pracoviště byl jednasedmdesátiletý Andrej Bilec z Napajedel.

Panu Andrejovi selhaly ledviny v srpnu 2021 a tehdy také musel nastoupit na pravidelnou hemodialýzu na dialyzačním středisku. V listopadu 2022 ale musel podstoupit operaci obou srdečních chlopní a roztočil se kolotoč komplikací.

K nám na dialyzačních středisko nastoupil pan Bilec v lednu 2023 a musím říct, že to byl velmi komplikovaný pacient. Hlavním problémem byly opakované infekce v oblasti centrálního žilního katetru, které několikrát vedly k septickým stavům a hospitalizaci. Pacient postupně chřadl, po dialýzách mu nebylo dobře a jeho celkový stav se rychle zhoršoval,“ popisuje kritické období na začátku roku 2023 primářka dialyzačního střediska v Uherském Brodě Markéta Kratochvilová.

Přes riziko celkové anestezie se lékaři společně s pacientem rozhodli pro přechod na domácí břišní dialýzu. Panu Bilecovi byl zaveden břišní katetr a po zhojení a ověření funkčnosti mu byl odstraněn centrální žilní katetr.

Břišní dialýzu zahájil na konci června 2023 a jeho stav se výrazně zlepšil. U pacienta probíhaly dialýzy bez komplikací, nebyl převodněný a hlavně zmizely infekce. Komplex změn k lepšímu mu samozřejmě výrazně zlepšil i psychický stav.

Dá se říci, že mi domácí břišní dialýza doslova zachránila život. Stav s opakovanými infekcemi už byl nejen psychicky, ale také fyzicky neudržitelný,“ vzpomíná Andrej Bilec. Nyní již dochází do Centra domácích dialýz v Otrokovicích, kde monitorují průběhy jeho dialýz a celkový zdravotní stav.

Jsem moc ráda, že jsme dokázali pana Bilece stabilizovat a dopřát mu mnohem vyšší kvalitu života,“ uzavírá Markéta Kratochvilová.

--> --> --> --> -->